Wat zijn oncologische operaties?

Wat zijn oncologische operaties?

Oncologische Chirurgie richt zicht op het operatief verwijderen van (kwaadaardige) tumoren. Een chirurgische ingreep bij kanker is vaak een onderdeel van een combinatiebehandeling. Naast een operatie krijgt iemand bijvoorbeeld ook radiotherapie en/of chemotherapie.

Hoe lang duurt een tumor operatie?

De operatie kan enkele uren duren. Bij deze methode wordt op de dag voor de operatie een MRI gemaakt. Tijdens de operatie wordt met camera’s vastgelegd waar de neurochirurg precies opereert. Deze beelden worden gekoppeld aan de MRI-beelden.

Kan een hersentumor weggehaald worden?

Vaak is een deel van de behandeling van een hersentumor het chirurgisch verwijderen van zoveel mogelijk tumorweefsel. Dit gebeurt door een operatie waarbij een luik in de schedel wordt gemaakt (de ‘craniotomie’) en het tumorweefsel kan worden verwijderd.

Wat is een Botlap?

Een botlap is een stukje schedelbot dat verwijderd is tijdens een eerdere operatie. De reden waarom een botlap verwijderd is, kan verschillend zijn: Door een ongeval kan een stuk schedelbot zo beschadigd zijn dat het weggehaald is. is, niet kon worden teruggeplaatst.

Hoe lang kun je nog Leven met uitzaaiingen lever?

De prognose van patiënten met levermetastasen die we niet met een operatie kunnen verwijderen, is minder goed. De vooruitzichten zijn afhankelijk van de precieze aard van de ziekte. Slechts weinig patiënten leven na de diagnose ‘niet te opereren levermetastasen’ langer dan vijf jaar.

Hoe groot is de kans dat een hersentumor terug komt?

Dat komt omdat ondanks alle inspanningen een hersentumor vrijwel altijd weer terug komt. Iedere neurochirurg heeft in zijn praktijk echter een of twee patiënten bij wie de tumor niet is teruggekomen, en daarom is het voorspellen van een beloop bij een individuele patiënt zo moeilijk.

Hoe snel komt hersentumor terug?

Veranderen uw klachten, dan kan dit het eerste signaal zijn dat een hersentumor is teruggekomen. Dit heet een recidief. In het algemeen zal een kwaadaardige hersentumor helaas vroeg of laat terugkeren. Soms controleert de arts uw bloed, bijvoorbeeld bij gebruik van bepaalde medicijnen tegen epilepsie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven