Wat is de functie van de Arteriolen?

Wat is de functie van de Arteriolen?

Arteriolen zijn kleine slagaders met glad spierweefsel in de wand, die de diameter ervan kunnen beïnvloeden. Op deze manier zorgen ze voor het vernauwen of verwijden van het lumen (vaatholte) van deze bloedvaten (vasoconstrictie en vasodilatatie) en regelen zo de doorbloeding van de weefsels waarnaar ze bloed voeren.

Wat doen venen?

Een ader of vene is een bloedvat dat zorgt voor de terugvoer van het (aderlijk of veneus) bloed naar het hart. Het bloed stroomt hier rustiger dan in een slagader en onder lage druk. Aderen zijn wijder dan slagaders (of arteriën) van dezelfde vertakkingsgeneratie, en er zijn er ook vaak meer van.

Wat is de functie van de intima in een bloedvat?

Binnenste laag (tunica interna of tunica intima): dunne laag endotheelcellen. Het sluit het vat af en zorgt voor de uitwisseling van stoffen en gassen tussen het bloed en de vaatwand.

Wat is Arteriele systeem?

Het arteriële vaatstelsel. De bloedvaten vervoeren bloed door het lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten: de slagaders (ook arteriën genoemd) en de aders (ook wel venen genoemd). De slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed vanaf het hart naar alle weefsels, spieren en organen.

Wat is er speciaal aan een Haarvat?

Haarvaten hebben de kleinste diameter en hun aantal is bijzonder groot. Door de enorm talrijke aanwezigheid van de capillairen, stroomt het bloed er bijzonder traag. Dit heeft als voordeel dat de uitwisseling van allerlei stoffen van het lichaam met de haarvaten bijzonder efficiënt kan gebeuren.

Wat gebeurt er in de capillairen?

Via de capillairen, haarfijne bloedvaatjes, worden zuurstof en voedingsstoffen aan de omringende weefsels afgegeven. En op deze plaats kunnen de kleine venen (venulen) de afvalstoffen met het zuurstofarme bloed weer terug naar het hart voeren. Zo wordt ons gehele lichaam in leven gehouden.

Wat zijn arteriën?

Slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de organen en weefsels. Deze bloedvaten hebben een heel stevige, elastische wand. Ze persen het bloed, dat onder grote druk uit je hart wordt gepompt, door je lichaam. In tegenstelling tot onze aders hebben slagaders geen kleppen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven