Inhoudsopgave
Wat nam de VOC mee?
De onderneming dreef handel met verschillende Aziatische landen als Oost-Indië, Ceylon en Japan en verhandelde de meest uiteenlopende producten, zoals specerijen, textiel, koffie en porselein.
Waarom is de VOC ontstaan?
20 maart 1602
Vereenigde Oostindische Compagnie/Opgericht
Wat is het doel van de VOC?
Het doel van de voc was de handel. Ze probeerden handel te voeren met verschillende landen. Amsterdam en Antwerpen waren de 2 belangrijkste handelssteden in de zestiende eeuw van de Benelux.
Waarom is de VOC ermee gestopt?
In 2002 vierde Nederland dat 400 jaar geleden de Verenigde Oost-Indische Compagnie is opgericht. De Britten geven de handelscompagnie de doodsteek, maar de VOC is dan allang verrot. Gebrek aan flexibiliteit en een falend financieel beleid doen het bedrijf de das om.
Welke bevoegdheden kreeg de VOC van de Staten Generaal?
De VOC kreeg van de Staten-Generaal het alleenrecht om als enige vanuit Nederland handel te drijven met Azië en binnen Azië. Dit betekende dat de VOC het handelsmonopolie had over het zogenoemde Indië: het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan.
Waarom handelde de VOC in specerijen?
De handel in specerijen was voor de VOC het belangrijkste, want het leverde hun veel geld op. De belangrijkste specerijen waren voor de VOC: peper, kaneel, kruidnagel, foelie en nootmuskaat. Deze exotische kruiden leverde in Europa veel geld op. Nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper.
Wat was de reden om de VOC op te richten?
Er ontstonden veel compagnieën, die met elkaar concurreerden. Op een gegeven moment zorgde deze hoge concurrentie er echter voor dat de winsten daalden. Daardoor besloot de Staten-Generaal in 1602 om een grote verenigde compagnie op te richten: de VOC, die bestond uit zes gefuseerde compagnieën.
Wie heeft de VOC bedacht?
Minder concurrentie Het bestuur van Nederland vond de concurrentie niet goed voor de handel. Daarom dwongen de raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt en stadhouder Prins Maurits de kooplieden om samen te werken. Voor deze samenwerking werd op 20 maart 1602 de VOC – de Verenigde Oost-Indische Compagnie – opgericht.
Hoe werd de VOC bestuurd?
De directiekamer van de Heren XVII in Amsterdam. De hoogste bazen van de VOC waren de Heren XVII oftewel de Heren Zeventien. Deze mannen namen de belangrijkste beslissingen voor de VOC. De Heren XVII kwamen uit de lokale afdeling van de VOC.
Hoe kwam de VOC aan bemanning?
Je vraagt je natuurlijk af, hoe kwam het VOC dan aan zijn bemanning? Ze voerden gewoon veel mannen in cafés dronken, zodat ze zonder enige twijfel of moeite het contract ondertekenen. Zo moesten ze wel mee. De meeste bemanning was Nederlands, sommige hadden ze meegenomen op de heen weg als ze ergens stopten.
Hoe kwam de VOC aan het startkapitaal?
De VOC moest natuurlijk schepen bouwen, personeel betalen en ze hadden natuurlijk geld nodig om de specerijen te kopen. Het was dan ook niet zomaar een bedrijf, maar het grootste bedrijf van de wereld in die tijd. Om aan het geld te komen had de VOC bedacht om aandelen uit te gaan geven.