Inhoudsopgave
Waarom heet de politie politie?
Het woord politie komt van de Midden-Franse politie (openbare orde, administratie, overheid), en komt op zijn beurt uit het Latijnse woord ‘politia’, wat de latinisering is van het Griekse πολιτεία (politeia),’ burgerschap, administratie, burgerlijk staatsbestel “.
Hoe wordt politie ook wel genoemd?
Ook: Bromsnor, naar de veldwachter uit Swiebertje. Ook: sterke arm of arm der wet. In de Nederlandse wet een staande uitdrukking voor de politie, doorgaans gebruikt wanneer deze wordt ingezet om andere ambtenaren of een deurwaarder bij te staan in de uitoefening van hun wettelijke taak bij onwillige burgers.
Wat betekent de naam politie?
Dit woord is afkomstig van het Griekse woord politeia, dat bestuur van een stad (staat) betekent, en omvat tegenwoordig de zorg van de stad (staat) voor de goede orde en de openbare veiligheid en wat daarbij hoort (dus ook het optreden tegen de plegers van strafbare feiten).
Wat is de officiële naam van het politieverslag?
Een proces-verbaal is een schriftelijke weergave waarin iemand (vaak een ambtenaar) verslag uitbrengt van in zijn of haar aanwezigheid geconstateerde feiten en omstandigheden, zijn of haar verrichtingen en de persoonsgegevens van betrokkenen en getuigen.
Wat is een politiechef?
De politiechef heeft de dagelijkse leiding van een eenheid. De eenheden zijn op dezelfde manier opgebouwd en bestaan uit districten die elk weer bestaan uit basisteams. De teams bestaan uit (hoofd)agenten, wijkagenten, rechercheurs en 1 of meerdere teamchefs.
Waar komt de naam politie vandaan?
Het was overgenomen uit Oudfrans pollice, policie, dat teruggaat op Latijn politia ‘staatsregeling’ en uiteindelijk op Grieks politeia ‘burgerij, staatsregeling, stadsbestuur’, een afleiding van politès ‘burger’, polis ‘stad’. De huidige Nederlandse klemtoon zal wel te verklaren zijn door het Franse woord police.
Wie maakt proces-verbaal op?
Een proces-verbaal is een officieel op papier gesteld verslag van de politie. Dit verslag bevat enkele belangrijke feiten. De politieambtenaar heeft alle feiten in het proces-verbaal opgeschreven die hij of zij zelf heeft waargenomen.