Inhoudsopgave
Hoe schakelt een relais?
Het belangrijkste deel van een relais is de spoel, deze maakt een elektromagnetisch veld wanneer hier spanning op wordt gezet. Hierdoor wordt het relais een schakelaar. Het elektromagnetische veld maakt de ijzeren kern in de spoel magnetisch, welke de metalen schakelaar naar zich toe trekt.
Hoe vaak kan een relais schakelen?
Standaard relais zijn ontworpen om 10 tot 20 miljoen mechanische cycli te schakelen. Relais welke in schakelcycli met een tijdsbereik van seconde tot minuut worden toegepast, bereiken het einde van hun mechanische levensduur binnen enkele maanden.
Wat is potentiaalvrij relais?
Een relais is een spoel en een schakelaar in één behuizing. Een domotica module dat een relais functie heeft schakelt 2 contacten zonder daar spanning op te zetten. De stroom waarmee de relais module zelf werkt is dus niet de stroom dat hij schakelt. Dit wordt ook wel ‘potentiaalvrij schakelen’ genoemd.
Hoe zie je of een relais kapot is?
Dit zijn de symptomen van een versleten startrelais:
- Auto start niet. Het meest voor de hand liggende waarschuwingsbord dat een probleem met het startrelais is.
- Startmotor blijft aan nadat de motor is gestart.
- Incidentele problemen bij het starten van uw auto.
- Klikgeluid afkomstig van de starter.
Hoe lang gaat een relais mee?
Denk bijvoorbeeld aan PLC’s, relais of motorbeveiligingsschakelaars. Het moment waarop de faalkans van dergelijke componenten toe kan nemen wordt omschreven als de zogenaamde ‘mission time’. Voor ‘bestaande’ machines wordt er doorgaans een ‘mission time’ van maximaal 20 jaar gehanteerd.
Hoeveel weerstand mag een relais hebben?
De kontaktweerstand van een relais loopt in de milli-ohms. Als het 1800 ohms is, dan is het relais kapot.
Wat is een schakelcontact?
Een reed-contact of reedschakelaar is een elektrisch schakelcontact in een glazen buisje dat bediend wordt door een magnetisch veld, afkomstig van een permanente magneet of van een spoel waardoor een stroom loopt. Reed-contacten worden meestal gebruikt voor het schakelen van stuurstromen, dus niet voor grote vermogens.