Inhoudsopgave
Wat betekent het logo van zedenleer?
‘De cirkel symboliseert de aarde; de fakkel staat voor het licht, de verlichting en de rede; de menselijke silhouetten zijn het zinnebeeld van de universele broederlijkheid, verbondenheid en solidariteit. Rechts staan de figuren hoger dan links. Dit verwijst naar de mogelijkheid om te groeien naar wijsheid en inzicht.
Welk feest vieren vrijzinnig humanistische zesjarigen in groep?
Het Lentefeest viert de overgang van de kleuterschool naar de lagere school. De voorbereiding op dit feest gebeurt gedeeltelijk tijdens de lessen NCZ op school. De leerkracht, of een groepje leerkrachten, werkt met de leerlingen rond vrijzinnig humanistische thema’s.
Wat is het symbool van vrijzinnigheid?
Het symbool van de fakkel met aan beide zijden drie ‘happy men’ is het symbool van de vrijzinnigheid in België. Al sinds de Verlichting is de fakkel een belangrijk symbool dat staat voor kennis, rede en vooruitgang.
Wat is de betekenis van vrijzinnigheid?
Vrijzinnigheid is een tolerante houding waarbij vrijheid van mening en zingeving centraal staan. Gedurende de 19e eeuw kreeg het begrip “vrijzinnigheid” politieke inhoud. Het woord kreeg de betekenis van “vrij denken”, tegenover het “bevangen denken” van de toenmalige confessionelen.
Waar gaat zedenleer over?
Zedenleer is vooral een open vak waarin zowat alle onderwerpen bespreekbaar zijn. In de lagere school wordt veel aandacht besteed aan socio-emotionele ontwikkeling, welbevinden, zelfrespect en respect voor anderen, de natuur, de wereld, de mensenrechten/kinderrechten en het opbouwen van universele waarden.
Wat is een feest vrijzinnige jeugd?
Tijdens een Feest Vrijzinnige Jeugd vieren we de overgang van lagere school naar middelbaar. Soms wordt dit ook het ‘groot lentefeest’ genoemd. Er zijn verschillende manieren om deze feesten vorm te geven: via groepsfeesten of via een persoonlijke ceremonie, begeleid van A to Z of helemaal DIY.
Wat is een vrijzinnige plechtigheid?
Mensen die niet godsdienstig zijn, hebben weinig boodschap aan een afscheid waarbij een god of het hiernamaals centraal staan. Zij kunnen op hun manier vaarwel zeggen tijdens een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid. Dit is niet hetzelfde als een burgerlijke plechtigheid.