Wat is diffusie en perfusie?

Wat is diffusie en perfusie?

Dit is de verplaatsing van lucht van buiten het lichaam via de luchtwegen naar de longblaasjes (alveoli) waar de gaswisseling plaatsvindt; diffusie . De overgang van O2 en CO2 over het alveolocapillaire membraan heen die de grens vormt tussen het longblaasje en de longcapillairen; perfusie .

Wat is ventilatie perfusie mismatch?

Ventilatie (V) is de hoeveelheid buitenlucht de alveoli bereikt en perfusie (Q) is de bloedtoevoer naar de alveolus die uitwisseling van CO2 en O2 mede mogelijk maakt. Idealiter is deze verhouding 1:1, er is net zoveel ventilatie als perfusie. De ingeademde lucht en de bloedtoevoer worden beiden optimaal benut.

Wat is een Perfusiestoornis?

Perfusiestoornissen Perfusiestoornissen verstoren het normale aanbod aan zuurstof en glucose in de hersenen. De cerebrale vaten bezitten eigenschappen om deze perfusie optimaal te reguleren. Dit proces wordt cerebrale vasoregulatie genoemd.

Wat is perfusie long?

Nucleair geneeskundig onderzoek naar de doorbloeding van de longen (perfusie) en soms ook de de verdeling van de ingeademde lucht in uw longen (ventilatie). Dit doen we met lichtradioactieve stoffen via vloeistof in een ader in de arm. Hiermee kunnen we de doorbloeding van uw longen beoordelen (perfusie).

Waar vindt perfusie plaats?

De doorbloeding van de long ten behoeve van de gasuitwisseling noemen we perfusie. Het is belangrijk dat overal bloed langs het alveolo-capillaire membraan stroomt, anders kan er geen diffusie plaatsvinden.

Hoe wordt zuurstof vervoerd door het bloed?

Zuurstof diffundeert door de wand van de longblaasjes en de wand van de haarvaten naar het bloed en bindt zich in de rode bloedcel aan de hemoglobine. Het wordt, gebonden aan hemoglobine, naar de weefsels vervoerd waar het wordt gebruikt bij de verbranding binnen iedere cel.

Wat is respiratoire insufficiëntie?

Ademhalingsfalen (respiratoire insufficiëntie of respiratoir falen) betekent dat de normale uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas tussen het bloed en de omgeving verstoord is. Ademhalingsfalen kan plots (acuut) of langzaam ontstaan (chronisch).

Wat is effectieve perfusie?

Een shock is een acute levensbedreigende toestand waarbij de effectieve perfusie in de haarvaatjes van de weefsels verstoord is. De doorbloeding en dus de zuurstofvoorziening van het hart, de hersenen en andere organen komen hierdoor in het gedrang wat snel resulteert in het afsterven van cellen.

Wat is een normale ademhalingsfrequentie voor volwassenen?

Doe de meting daarom een paar keer en neem het gemiddelde. Of vraag iemand anders om je ademhaling te meten op een moment dat jij het niet door hebt. Een normale ademfrequentie zit tussen de 15 tot 20 keer per minuut.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven