Hoe bijenvolk splitsen?
Sommige imkers willen voorkomen dat een bijenvolk zwermt door bij de koningin een stukje van één vleugel af te knippen. De koningin kan dan niet meer goed vliegen. Als het bijenvolk zwermgt zal ze voor de bijenkast op de grond vallen. Zodra ze met haar bijenvolk wil vertrekken zal ze niet ver komen.
Waarom zitten de Broedcellen in het centrum van de Raat?
Ze maken cement (propolis) van boomhars en stuifmeel en gebruiken dat voor het afdichten van kleine gaten, spleten en kieren, waardoor ongedierte wordt geweerd of gedood. De binnenkant van het broedcellen is ook met een dun laagje propolis bedekt.
Wat doen tegen zwermen?
Wil je zwermen voorkomen dan is het zaak iedere dop weg te nemen en over 7 dagen weer te controleren. Je kunt natuurlijk ook een kunstzwerm in de vorm van een veger of een vlieger maken of met een broedaflegger het zwermen vertragen. Verwacht je nog 2 weken dracht, maak dan eventueel een vlieger.
Hoe maak je een Broedaflegger?
Een broedaflegger is op zijn simpelst gezegd brias met bijen, maar zonder koningin. De broedaflegger zal zelf via een redcel een koningin maken, en bij een grote broedaflegger moet je daarom op de 13e dag doppen breken. Een kleine broedaflegger wil niet zwermen, en dan is het doppen breken niet nodig.
Hoe maakt een bij een honingraat?
Om een honingraat te maken hebben de bijen, bijenwas nodig. Dat produceren ze zelf, met hun wasklieren. Als de bijen volgroeid zijn vliegen ze rond de honingraat en gaan ze op zoek naar de nectar voor de honing. Dat doen ze niet met hun ogen, maar daar gebruiken ze hun antennes voor.
Waarom maken bijen zeshoekige cellen?
De zeshoekige vorm van de cellen is de meest efficiëntste vorm, die de minste was gebruikt en toch sterk is. Door de zeshoeken hebben de bijen dus de meeste ruimte om honing op te slaan en ze sparen energie bij de wasproductie.