Inhoudsopgave
- 1 Welke Beroepstitels zijn er?
- 2 Waarom is de Wet BIG ingevoerd?
- 3 Welke beroepsgroepen hebben titelbescherming?
- 4 Welke zijn de gereglementeerde beroepen?
- 5 Waarom is de Wet BIG een Kwaliteitswet?
- 6 Welke eisen stelt de Wet BIG aan beroepsbeoefenaars?
- 7 Wat is het verschil tussen Beroepsbescherming en titelbescherming?
Welke Beroepstitels zijn er?
Nederlandse situatie. In totaal zijn er in Nederland meer dan 100 beroepstitels wettelijk beschermd, in verschillende wetten en in zeer uiteenlopende beroepen zoals beëdigd tolk, gerechtsdeurwaarder, vuurwerkdeskundige en octrooigemachtigde.
Waarom is de Wet BIG ingevoerd?
Het doel van de Wet BIG is te zorgen dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook beschermt de Wet BIG patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners. Dit doet de Wet BIG onder andere met het BIG-register.
Wat is artikel 36 Wet BIG?
Artikel 36 van de Wet BIG regelt wie bepaalde handelingen mag verrichten en welke handelingen dat zijn. De regelingen gelden naast voor verpleegkundigen vooral voor artsen, tandartsen en verloskundigen.
Welke beroepsgroepen hebben titelbescherming?
Met het voeren van een beschermde titel maken beroepsbeoefenaren aan publiek en verzekeraars duidelijk op welk gebied zij daadwerkelijk deskundig zijn. Bij wet worden 8 beroepen geregeld: apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen.
Welke zijn de gereglementeerde beroepen?
Handel en Diensten
- Begrafenisondernemer.
- Kapper-kapster.
- Opticien.
- Schoonheidsspecialist(e)
- Voetverzorg(st)er.
- Masseur/masseuse.
- Dentaaltechnicus.
- Slager-groothandelaar.
Waarom is de Wet BIG ontstaan?
De wet BIG is ontstaan in 1993 en bedoeld om de kwaliteit van de uitoefening van de zorg te bewaken. Op deze manier worden zowel patiënten als zorgverleners behoedt tegen het onzorgvuldig uitoefenen van de beroepen. Daarnaast heeft de wet BIG de kansen voor mantelzorgers vergroot.
Waarom is de Wet BIG een Kwaliteitswet?
de cliënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Een onderdeel van de Wet BIG is de regeling voor de voorbehouden handelingen. In het kader van een verantwoorde zorgverlening is deze regeling echter ook voor andere risicovolle handelingen bepalend.
Welke eisen stelt de Wet BIG aan beroepsbeoefenaars?
De Wet BIG laat de uitoefening van de individuele gezondheidszorg in principe vrij voor iedereen. Het uitgangspunt van de Wet BIG is dat beroepen niet worden opgenomen in de Wet BIG, tenzij regulering noodzakelijk is om patiënten adequaat te beschermen tegen onzorgvuldig en/of ondeskundig handelen.
Welke titels zijn niet beschermd?
Beroepen die al een eigen specifieke regeling hebben voor hun beroepstitel, zijn uitgesloten van deze kaderwet zoals notarissen, bedrijfsrevisoren, wisselagenten, gerechtsdeurwaarders, architecten, accountants en belastingconsulenten.
Wat is het verschil tussen Beroepsbescherming en titelbescherming?
Titelbescherming: beschermt het dragen en gebruiken van de titel, regelt niet de uitvoering van het beroep (wel de wettelijke basis voor de plichtenleer). Titelbescherming is gekoppeld aan diploma en registratie. Beroepsbescherming wie mag welke handelingen stellen, de uitoefening van het beroep.