Inhoudsopgave
Wie had leidende rol tijdens de Praagse Lente?
Het begin. Op 5 januari 1968 verving Alexander Dubček met unanimiteit van stemmen partijleider Antonín Novotný, die sinds 1957 de leiding van de partij in handen had en een volgeling van Brezjnev was, als eerste secretaris van de communistische partij van Tsjecho-Slowakije. Dubček stond een gematigder koers voor.
Welke landen stonden tegenover elkaar in de Praagse Lente?
‘Russen, Oost-Duitsers, Hongaren, Bulgaren en Polen trokken vannacht grens over. ‘ Met deze invasie maakten troepen van het Warschaupact een einde aan de Praagse Lente. Na ingrijpen in Oost-Duitsland in 1953 en Hongarije in 1956 werd dit keer orde op zaken gesteld in Tsjecho-Slowakije.
Wat zijn de gevolgen van de Praagse Lente?
Wat is het gevolg van de Praagse Lente? Zoals al eerder gezegd werd Dubcek op 17 April 1969 opgevolgd door Gustav Husak. Husak stelde een nieuw bewind in. In zijn bewind is er geen plaats meer voor individuele vrijheid en ook de kritiek op het communistische bewind zal weer gestraft gaan worden.
Wat heeft de Praagse lente met de Koude Oorlog te maken?
Mensen krijgen meer vrijheid en het communisme wordt minder bepalend. Maar deze Praagse Lente gaat de communistische Sovjet-Unie veel te ver. Tsjecho-Slowakije wordt in 1968 overheerst door de communistische Sovjet-Unie. Ze nemen het gezag weer over en maken een eind aan de Praagse lente.
Waarom ontstond de Praagse lente?
De werkelijke aanleiding is de jarenlange onderdrukking van de sovjet unie. Na 24 jaar onderdrukking komt er in Tsjechoslowakije een nieuwe leider Alexander Dubček, deze geeft de mensen meer vrijheden. Dit wordt de Praagse lente genoemd.
Hoe begon de Praagse lente?
Na de protesten in Poznań en de Hongaarse Opstand van 1956, was het in 1968 ook in Tsjecho-Slowakije tijd voor een revolutionaire wind. Hervormingen doorgevoerd door Alexander Dubček leidden tot een gehele feeststemming in Tsjecho-Slowakije en even leek het of er een democratie ontstond.
Wat is perestrojka en glasnost?
De Russische termen perestrojka en glasnost werden tegen het einde van de Koude Oorlog in het leven geroepen door de toenmalige leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov. Hij wilde aan het eind van de jaren ’80 de SU met ‘openheid’ en ‘hervormingen’ vooruit helpen en een andere koers inslaan.