Inhoudsopgave
Waarom staat een windmolen stil?
Bij een storing of bij onderhoud zorgt Lagerwey (leverancier van de turbines in Windpark Nijmegen-Betuwe) dat de molens zo snel mogelijk weer kunnen draaien. Als het juist heel hard waait, meer dan 25 m/sec (windkracht 10), worden de turbines vanwege veiligheidsredenen stilgezet.
Waarom worden windmolens uitgezet?
Bij een flinke wind hoeft een windmolen niet meteen stilgezet te worden. Afhankelijk van de windkracht wordt de stand van de bladen gewijzigd om het vermogen te regelen. Aan de bladen zit een mechanisme waarmee ze om hun eigen lengte-as kunnen draaien. Dit wordt pitchen genoemd, en gebeurt volautomatisch.
Hoe vaak staat een windmolen stil?
Windmolens draaien gemiddeld circa 80% van de tijd. Ze staan stil tijdens een storing of onderhoud (3% van de tijd, dit is minder dan de helft van een kolencentrale of gascentrale en vergelijkbaar met bijvoorbeeld een auto). Onderhoud wordt bij voorkeur gepleegd op windstille momenten om productieverlies te voorkomen.
Waarom draait de ene windmolen harder dan de andere?
Uit voorzorg zijn de meeste windmolens zo ingesteld dat ze bij windkracht 10 of hoger automatisch in de ‘vaanstand’ gaan. Hierbij kantelen de kop en de wieken zodat de wind alleen tegen de scherpe zijde van de wieken waait. Van de voorkant lijken ze dan dunnere wieken te hebben.
Hoe hard waait een windmolen?
Meestal waait het zo’n 40 á 50 kilometer per uur.
Hoe duurzaam is een windmolen?
Windenergie is energie uit een bron die nooit opraakt. Daarom is windenergie duurzame energie. Windmolens (of turbines) wekken stroom waarbij het klimaat niet wordt belast. Om een windmolen te maken en te ondehouden komt er wel CO2 vrij, maar deze verdient een windturbine zelf terug.
Waarom draaien windmolens als er geen wind is?
Een nieuw type windturbine op zee kan ook energie produceren op momenten dat er geen wind staat. Hoe dat kan? De turbine maakt gebruik van de druk onder water.