Wat te doen bij een aanval van galstenen?

Wat te doen bij een aanval van galstenen?

Galstenen zonder symptomen hoeven niet behandeld te worden. Heb je galkolieken, dan kan je arts je een pijnstiller of een middel tegen krampen voorschrijven. Hij kan de pijnstiller ook via een injectie geven. Tijdens een galkoliek kan de galsteen plots doorheen de galgang schieten en in de darm terechtkomen.

Hoe worden galstenen verwijdert?

Galstenen gaan niet vanzelf over. Maar zolang galstenen geen klachten veroorzaken, hoeft u niet behandeld te worden. Als u wel klachten heeft, dan is een galblaasoperatie de meest effectieve behandeling. Hierbij wordt uw galblaas inclusief stenen verwijderd.

Wat zijn de oorzaken van galblaaspijn?

Oorzaken van pijn aan de galblaas. Er zijn grofweg twee belangrijke oorzaken van galblaaspijn aan te wijzen: Galwegobstructie: een blokkering van de galwegen als gevolg van galstenen; of. Ontsteking of infectie van de galblaas en eventueel de omringende weefsels (galwegen, etc.).

Wat is het operatief verwijderen van galblaas?

Het operatief verwijderen van de galblaas is de standaard behandeling voor patiënten die buikklachten hebben ten gevolge van galstenen. Ongeveer één derde van deze patiënten houdt echter klachten na de operatie. Zij hebben minder baat bij een galblaasoperatie, omdat hun buikklachten mogelijk niet veroorzaakt worden door galstenen.

Hoe kan de mens zonder galblaas leven?

De mens kan dus, indien nodig, zonder galblaas leven. Zijn functie is het opslaan van de gal geproduceerd door de lever om zodoende de vetten die je eet te verteren. Om deze reden zullen je darmen, na de verwijdering van de galblaas, moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen uit vetrijke voedingsmiddelen.

Waar is de galblaas te zien?

In de galblaas wordt de door de lever aangemaakte gal verzameld en geconcentreerd, alvorens die gal naar de twaalfvingerige darm gestuurd wordt. Het kleine peervormige orgaan ligt aan de onderkant van de lever, rechtsboven in de buik, boven de alvleesklier (welke is te zien als het gele orgaan).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven