Wie heeft er voorrang op een sociale woning?

Wie heeft er voorrang op een sociale woning?

Een SHM heeft het recht om inwoners van de gemeente voorrang te geven. Dit staat bepaald in het interne toewijzingsreglement van een SHM. Wanneer kan deze voorrang gelden? U woonde de voorbije zes jaar minstens drie jaar in de gemeente, waarin de beschikbare woning ligt.

Heb ik recht op huur verlaging?

U kunt huurverlaging aanvragen als u meer dan de maximale huurprijs betaalt. U kunt ook huurverlaging krijgen als uw inkomen daalt. Of als de verhuurder de woning slecht onderhoudt. Deze regels gelden alleen voor sociale huurwoningen.

Wat is de huurprijs van een sociale woning?

Normaal betaalt de sociale huurder iets meer dan een vijfde, ofwel 22% van zijn maandinkomen voor zijn sociale huurwoning. Op de private huurmarkt is dat soms meer dan een derde, tot meer dan de helft. Als het inkomen daalt, daalt de huurprijs mee.

Hoe kom ik in aanmerking voor een sociale woning?

Je bent 18 jaar of ouder. Enkel als je meerderjarig bent, kan je je inschrijven. Ben je jonger dan 18 en woon je begeleid zelfstandig, dan mag je ook voor een plaatsje gaan. Je moet hiervoor wel een bewijs voorleggen van de dienst die jou begeleid.

Hoe krijg je voorrang op sociale huurwoning?

Er zijn gevallen waarin u voorrang krijgt op een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld als u een nieuwe woning nodig heeft om medische redenen. U vraagt dan een urgentieverklaring (of voorrangsverklaring) aan bij de gemeente. De gemeente bepaalt of u recht heeft op voorrang.

Heb ik recht op een sociale huurwoning?

Het maximale jaarinkomen (verzamelinkomen van uw huishouden, kinderen niet meegerekend) waarmee u op een sociale huurwoning kunt reageren is vastgesteld op € 40.024. Met een inkomen tot maximaal € 51.198 (het zogeheten middeninkomen) kunt u in aanmerking komen voor een klein deel van de sociale huurwoningen.

Wie komt er in aanmerking voor huurverlaging?

De huurverlaging geldt voor huurders van een sociale huurwoning bij een woningcorporatie met een relatief laag inkomen en hoge huur. Bij de huurprijs gaat het om huurders met een kale huurprijs boven de voor hen geldende aftoppingsgrens. De Belastingdienst kijkt naar het vastgestelde inkomen over 2019.

Wat als je vrije sector niet meer kan betalen?

Als u een vrije sector huurwoning heeft, huur vanaf 752,33 euro, kunt u tijdelijk een huurverlaging vragen. U moet kunnen bewijzen dat uw inkomen gedaald is waardoor u nu recht heeft op huurtoeslag en dat u betalingsproblemen heeft.

Hoeveel kost een huis bij een sociale woning?

39.229,00 euro voor een alleenstaande persoon zonder personen ten laste. 43.146,00 euro voor een alleenstaande persoon met een handicap die geen andere personen ten laste heeft. 58.837,00 euro voor gezinnen van minimum 2 personen, verhoogd met 3.917,00 euro per persoon ten laste voor anderen.

Wat is de wachttijd voor een sociale woning?

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Nederland is zeven jaar.

Wie kan u helpen in uw zoektocht naar een sociale woning?

Contacteer dan meteen uw sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor. Zij kunnen u helpen en, samen met u, een oplossing zoeken. U vindt de contactgegevens van uw sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor via onze zoekfunctie.

Waar kan je terecht voor een sociale huurwoning?

Gemeenten en OCMW’s. Ook gemeenten en OCMW’s bieden vaak goedkope huurwoningen aan. Informeer bij hen naar de mogelijkheden en voorwaarden. Voor meer informatie over de mogelijkheden van sociaal wonen kunt u terecht bij een woonwinkel of woonloket in uw buurt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven