Inhoudsopgave
- 1 Hoe zien kometen er uit?
- 2 Hoeveel kometen zijn er?
- 3 Wat is het verschil tussen Kortperiodieke en Langperiodieke kometen?
- 4 Hoe zijn kometen ontstaan?
- 5 Waar bevinden zich de meeste kometen?
- 6 Hoe snel gaat een komeet?
- 7 Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?
- 8 Wat is de snelheid van een komeet?
Hoe zien kometen er uit?
Een komeet ziet er uit als een wazige ster met een veeg van licht eraan, die de staart wordt genoemd. Je ziet hem heel langzaam bewegen tussen de andere sterren. Want vallende sterren zie je heel snel voorbij schieten. Kometen zijn brokken ijs, gas en stof die wel tussen de 1 en 100 kilometer groot kunnen worden!
Hoeveel kometen zijn er?
Dat is de Oortwolk, die vele triljoenen kometen bevat en die zich op tienduizenden astronomische eenheden van de zon bevindt (1 AE is de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon, ongeveer 150 miljoen kilometer).
Wat is het verschil tussen Kortperiodieke en Langperiodieke kometen?
Onder de kortperiodieke kometen vinden we bijvoorbeeld Halley, Encke, Tempel-Tuttle en Swift-Tuttle. De langperiodieke kometen hebben zeer grote banen, waarbij ze slechts eens in de vele duizenden jaren in de buurt van de zon komen. Ze zijn dan ook nog erg “jong” en hebben nog veel oermateriaal behouden.
Wat zijn sterren planeten en kometen?
Een komeet is niets anders dan een steenklomp, met ijs, gas en stof. Kometen draaien rondjes om de zon, net als de planeten. Sommigen staan ver weg, sommigen dichtbij. Dus doet de ene komeet erg lang om z’n rondje, terwijl de andere komeet met een paar jaar al rond is geweest.
Hoe is de staart van een komeet gericht?
De straling van de zon duwt een heel klein beetje tegen de deeltjes in de coma. Dus stralingsdruk en zonnewind zorgen er voor dat er deeltjes van de kop af geblazen worden, en zo ontstaat de staart van een komeet. Hij is daardoor altijd van de zon af gericht. De staart van een komeet kan ontzettend lang worden.
Hoe zijn kometen ontstaan?
De Oortwolk Kometen met een lange omlooptijd van meer dan 200 jaar doorkruisen op willekeurige, chaotische wijze de planeetbanen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze afkomstig uit de vermeende Oortwolk, die het zonnestelsel omringt en zich uitstrekt over een afstand van meer dan 150.000 AE.
Waar bevinden zich de meeste kometen?
Onderzoek naar kometen Kometen bevinden zich het overgrote deel van hun bestaan ver weg van de invloed van de Zon en zijn in hun bevroren toestand niet veel veranderd sinds het ontstaan van het zonnestelsel. Het zijn tevens de bouwstenen van het buitenzonnestelsel.
Hoe snel gaat een komeet?
De massa van de aarde is honderd biljoen keer (100.000.000.000.000) keer groter! In de buurt van de zon is de snelheid waarmee de deeltjes van de kop van de komeet wegvliegen ongeveer tien kilometer per seconde. Aan het einde van de staart is die snelheid toegenomen tot enkele honderden kilometers per seconde.
Waar of wanneer beweegt een komeet het snelst?
In de buurt van de zon is de snelheid waarmee de deeltjes van de kop van de komeet wegvliegen ongeveer tien kilometer per seconde. Aan het einde van de staart is die snelheid toegenomen tot enkele honderden kilometers per seconde.
Wat is een komeetinslag?
De kern van een komeet bestaat uit gesteente, stof en bevroren gassen (‘ijs’). Bij verhitting door de zon sublimeert het ijs en produceren de gassen die door de sublimatie worden geproduceerd een atmosfeer (genaamd coma) die de kern omringt.
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?
Lang antwoord: Sterren en planeten zijn heel verschillende soorten hemellichamen. De bekendste ster is onze eigen zon. Planeten zijn kleinere, koude bollen van metalen, gesteenten, ijs en/of gas die geen eigen energiebron hebben, maar die verlicht en verwarmd worden door de energie van de ster waar ze omheen draaien.