Hoe werkt het Coriolis effect?

Hoe werkt het Coriolis effect?

Je zou verwachten dat de lucht in een rechte lijn van een hoge- naar een lagedrukgebied stroomt. Maar alles wat op de aarde beweegt, krijgt een afwijking. Op het noordelijk halfrond naar rechts, op het zuidelijk halfrond naar links. Dit heet het Corioliseffect, vernoemd naar Gaspard de Coriolis.

Hoe ontstaat het corioliseffect?

Het corioliseffect wordt veroorzaakt doordat de aarde een bol is die elke dag om zijn eigen as draait. De snelheid waarmee dit gebeurt is niet overal op aarde hetzelfde. Wanneer de aarde in 24 uur 1 keer ronddraait, is het rondje dat de aarde aflegt in de Noordpool kleiner dan het rondje om de evenaar.

Wat is de corioliskracht?

[genoemd naar de Franse natuurkundige G.G.de Coriolis], v./m. De corioliskracht moet worden ingevoerd bij het beschrijven van de beweging van een lichaam in een roterend assenstelsel, door de waarnemer die vast verbonden met dit roterend assenstelsel meedraait. …

Wat heeft het Coriolis effect te maken met de draaiing van de aarde?

Het corioliseffect ontstaat doordat de aarde oostwaarts om haar as draait. Die draaiing bezorgt voorwerpen die in een rechte lijn tussen pool en evenaar bewegen, een afwijking van die rechte lijn. Op het noordelijk halfrond draait de lucht rond een lagedrukgebied bijvoorbeeld tegen de klok in.

Waarom draaikolk rechtsom?

Waarom daalt lucht bij keerkringen?

Door de warme lucht stijgt de luchtbij de evenaar op. Hij koelt af wanneer de lucht naar het noorden en zuiden beweegt en daalt dan bij de keerkringen. De warme lucht is lichter en zal over de koude lucht heen schuiven. De warme lucht schuift omhoog, dus minder deeltjes bij aardoppervlak= lage drukgebied.

Hoe ontstaat Corioliskracht?

Wie van een pool naar de evenaar gaat, beweegt dus steeds sneller, en die versnelling kost kracht. Die kracht heet de corioliskracht. Deze verandering wordt veroorzaakt door de middelpuntzoekende versnelling.

Waarom draait het water rechtsom?

Het corioliseffect ontstaat doordat de aarde oostwaarts om haar as draait. Die draaiing bezorgt voorwerpen die in een rechte lijn tussen pool en evenaar bewegen, een afwijking van die rechte lijn.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven