Hoe werkt een kogelkoppeling?
Hoe werkt een stabilisatorkoppeling? De werking van een stabilisatorkoppeling berust zich met name op het geven van extra weerstand op het draaipunt. Er wordt extra frictie op de kogel gezet, zodat het draaien van de koppeling op de kogel stroever gaat dan normaal.
Wat is een Stabilisatorkoppeling?
Een stabilisator of stabilisatorkoppeling is een constructie voor een aanhanger of caravan die moet voorkomen dat de combinatie (trekkend voertuig – aanhangwagen) tijdens het rijden in een pendelende beweging komt. Het slingeren kan ertoe lijden dat de aanhanger oncontroleerbaar wordt, en zo van de weg kan geraken.
Welke caravan koppeling?
De meeste nieuwe caravans zijn uitgerust met een stabilisatorkoppeling van ALKO of Knott. Rijden met een stabilisator is comfortabeler en bij gelijke snelheid, ook (iets) veiliger. Maar voel je enige onbalans in de combinatie zonder stabilisator dan is het beter die op te sporen dan te bestrijden met een stabilisator.
Hoe werkt een oplooprem van een caravan?
Het principe van de oplooprem is eenvoudig. Als de auto vertraagt of remt, wil de aanhanger, caravan, boot-of paardentrailer doordrukken. Dit wordt oplopen genoemd. Om te voorkomen dat het te trekken object in dat geval door zijn massa teveel snelheid behoudt ten opzichte van de auto, treedt de oplooprem in werking.
Wat is een anti Slingerkoppeling?
Kleine pendelbewegingen van de caravan, het zogenaamde slingeren, worden normaal gezien vanzelf gedempt door onder meer de banden en de rijwind die tegen de zijwanden drukt. De meeste caravans hebben standaard een mechanische energievernietiger aan boord: de veiligheidskoppeling, ook wel antislingerkoppeling genoemd.
Wat is een stabilisator bij een caravan?
Een stabilisatorkoppeling houdt het slingeren van de caravan zoveel mogelijk tegen en maakt het rijgedrag wat comfortabeler. Ook heb je hierdoor minder last van de luchtverplaatsing door vrachtwagens en plotselinge windstoten. Let wel: een stabilisator zorgt er niet voor dat je harder kunt rijden!
Welke Aanhangerslot?
Je kunt losse sloten gebruiken om je aanhanger te beveiligen, maar ook een disselslot of een wielklem. Alle sloten zijn goed, als je maar een slot koopt met een erkend keurmerk. Alleen sloten met keurmerken kunnen jouw aanhanger echt goed beschermen tegen diefstal.