Hoe beter slapen na nachtdienst?

Hoe beter slapen na nachtdienst?

Misschien een open deur, maar ga op tijd slapen als je de dag erna een ochtenddienst hebt. En zorg dat je (even) slaapt voordat je ’s avonds aan de nachtdienst begint. Verduister de slaapkamer goed als je overdag wilt slapen. Donkere gordijnen, rolluiken, oogmaskers en/of oordopjes kunnen hierbij helpen.

Hoe om te gaan met nachtdienst?

Lees dan hier hoe je jouw lichaam optimaal voorbereidt op de nachtdienst door onderstaande tips toe te passen:

  1. Las een powernap in, als dat enigszins mogelijk is.
  2. Eet vooral licht en gezond.
  3. Blijf in beweging op de werkvloer.
  4. Doe de lampen aan.
  5. Vermijd cafeïne 3 tot 4 uur voor het slapen.

Is s nachts werken slecht voor je?

Werken tijdens de nacht verstoort het dag-nachtritme van het lichaam. Volgens een advies van de Gezondheidsraad uit 2017 blijkt dat (langdurig) nachtwerk leidt tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes mellitus (type 2), en hart- en vaatziekten.

Kun je wennen aan nachtdienst?

Om zo snel mogelijk te wennen is het bovendien belangrijk dat je de licht-/donkercyclus zoveel mogelijk doorzet. Ga dus als je thuis komt slapen in een goed donkere kamer en zorg op het werk juist voor goed verlichte werkruimten.

Hoeveel uur vrij na 5 nachtdiensten?

Rusttijden na nachtdienst Minimaal 14 uur rust. Hooguit 1 keer per week mag de rusttijd 8 uur duren. Maar alleen als het werk dat nodig maakt.

Hoeveel uur rust na werken?

Wettelijk recht op rust Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.

Hoe overleef ik mijn nachtdienst?

– Zorg ervoor dat je slaapkamer rustig, donker en koel is. – Probeer overdag minimaal zes uur, eventueel onderbroken, te slapen als je ’s nachts gewerkt hebt. – Een dutje vroeg in de avond kan je helpen ’s nachts wakker te blijven. – Gebruik eventueel oordopjes als geluiden je hinderen.

Wat doet nachtwerk met je lichaam?

Als het donkerder wordt, produceert je lichaam het hormoon melatonine, dat slaperigheid veroorzaakt. Melatonine wordt vooral ’s nachts aangemaakt, maar bij grote tijdverschuivingen, zoals een nachtdienst, kun je ook overdag heel erg slaperig worden of juist ’s nachts moeilijk in slaap komen.

Wat zijn de nadelen van nachtdiensten?

Darmklachten, overgewicht, diabetes-2, depressiviteit, ‘nachtdienstdementie’, een grotere kans op hart- en vaatziektes. Meer kans op een onge- luk tijdens het werk of op weg naar huis. Van recentere datum zijn de aanwijzingen die nachtwerk in verband brengen met borstkanker en bij mannen prostaat- en darmkanker.

Hoe wen je aan nachtdiensten?

Wat voor mij goed hielp voor een eerste nachtdienst, gewoon ’s ochtends normale tijd opstaan (half 8 ofzo) en dan om 15 uur ’s middags naar bed, lekker even slapen totdat ik wakker werd, gewoon warm eten, eventueel daarna nog een dutje en werken. ’s Nachts gewoon eten (boterham/fruit) en op weg naar huis ontbijten in …

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven