Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen EGKS en EEG?
De Europese Economische Gemeenschap (EEG) is de voorloper van de huidige Europese Unie. In 1967 werden de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), het Europese Atoomenergie Gemeenschap (EAG; ook wel bekend als Euratom) en de EEG, samengebracht onder de verzamelnaam Europese Gemeenschappen (EG).
Welke landen horen bij EEG?
De voorloper van de EU, de Europese Economische Gemeenschap (EEG), startte in 1957 met zes landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland.
Wat betekent Euratom?
Op 25 maart 1957 werden twee Verdragen ondertekend: het Verdrag tot Oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EGA of Euratom).
Wat is het belangrijkste doel van de Europese Unie?
De doelstellingen van de Europese Unie zijn: vrede, de Europese waarden en het welzijn van de EU-burgers bevorderen. vrijheid, veiligheid en recht bieden, zonder binnengrenzen.
Welke instantie ging in 1967 niet op in de EG?
In 1951 was al de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) opgericht. De drie organisaties kregen in 1967 samen één Commissie, één Raad en één budget. Ze werkten verder onder de verzamelnaam Europese Gemeenschappen (EG), maar de drie verdragsorganisaties bleven wel los van elkaar bestaan.
Wat is de afkorting van Europese Gemeenschap?
Na het in werking treden van het Verdrag van Maastricht in 1993 volgde de Europese Gemeenschap (EG) de Europese Economische Gemeenschap (EEG) op. Het EG-Verdrag is ingetrokken waardoor de Europese Gemeenschap niet meer bestaat. …
Hoe verliep de totstandkoming van Euratom?
Euratom werd in 1957 opgericht bij het Verdrag van Rome, gelijktijdig met de Europese Economische Gemeenschap. Euratom bestaat uit de leden van de Europese Unie; alle landen die toetreden tot de Europese Unie worden door ondertekening van het Verdrag van Rome automatisch lid van Euratom.