Wat zijn de voorwaarden voor een WIA uitkering?

Wat zijn de voorwaarden voor een WIA uitkering?

U kunt 2 soorten WIA-uitkeringen krijgen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering….Voorwaarden WIA-uitkering

  • U bent na 2 jaar ziekte nog steeds minimaal 35% arbeidsongeschikt. En u kunt met werken niet meer dan 65% van uw oude loon verdienen.
  • Er geldt geen uitzondering voor u.
  • U moet zich houden aan de regels.

Wat betekent WIA voor werkgever?

Het doel van de WIA is om mensen zoveel mogelijk te laten deelnemen aan het arbeidsproces.

Hoe kan ik afgekeurd worden?

Wie bepaalt hoeveel procent arbeidsongeschikt ik ben voor de WIA? De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.

Hoe lang kun je in de WIA zitten?

Hoelang u de loongerelateerde uitkering krijgt, hangt af van de duur van uw arbeidsverleden. Meestal krijgt u de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 24 maanden. In de beslissingsbrief van uw WIA-uitkering leest u tot en met welke datum u deze uitkering ontvangt.

Hoeveel procent krijg je in de WIA-uitkering?

Als er geen huidig loon is, is de loongerelateerde uitkering 75% van het laatstverdiende loon. Daarna bedraagt de loongerelateerde uitkering 70% van het verschil tussen het laatstverdiende loon en het huidige loon. Of 70% van het laatstverdiende loon, als je in het geheel geen inkomen hebt.

Hoeveel mag je bijverdienen als je afgekeurd bent?

Het is per uitkering verschillend hoeveel je mag bijverdienen. Ontvang je een WGA uitkering dan mag je maximaal 65% van je laatstverdiende loon bijverdienen. Ga je meer verdienen dan die 65% dan stopt de uitkering automatisch na een jaar vanaf de datum dat je meer dan 65% bent gaan verdienen.

Wat moet werkgever aanleveren bij WIA-aanvraag?

Voor het aanvragen van een WIA-uitkering zijn de volgende documenten van het re-integratieverslag nodig:

  1. Probleemanalyse.
  2. Plan van aanpak.
  3. (Eerstejaars)evaluatie.
  4. Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst.
  5. Eindevaluatie.

Hoe snel wordt je afgekeurd?

De wachttijd voor een WIA-uitkering is 104 weken. Wanneer u arbeidsongeschikt wordt en al snel blijkt dat u helemaal niet meer kunt werken en u ook niet meer beter zult worden, dan kunt u sneller dan normaal een IVA-uitkering bij UWV aanvragen.

Wat gebeurt er als ik niet meer kan werken?

Als u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, krijgt u altijd te maken met inkomensverlies. Uw uitkering is lager dan uw laatstverdiende loon en bovendien gebonden aan een maximum. Verdiende u meer, dan krijgt u daarover geen uitkering.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven