Inhoudsopgave
Wat is een transactionele benadering?
De Transactionele Analyse (TA) is een unieke theorie over de persoonlijkheid van mensen, hun gedrag, communicatie en verandering. De TA wordt internationaal toegepast voor persoonlijke en sociale ontwikkeling en verandering in het veld van psychotherapie, coaching/ counseling, onderwijs en in het organisatieveld.
Wat is het doel van Transactionele Analyse?
Transactionele Analyse kan overal gebruikt worden waar behoefte bestaat aan het begrijpen van individuen, relaties en communicatie. Hiertoe gebruikt de T.A. het drieledige model van ego-toestanden (OVK-model). Een ego-toestand is een samenhangend geheel van gedragingen, gedachten en gevoelens.
Wat is Egopositie?
De drie egotoestanden: Ouder – Volwassene – Kind (altijd met een hoofdletter). Het zijn de drie posities van waaruit we reageren. Elke egopositie heeft een typerend gedragspatroon van voelen, denken en ervaren van onze omgeving hangen dat met elkaar samenhangt.
Waarom Dramadriehoek?
Dramadriehoek spelen betekent negatief gedrag. Een uitweg is daarom: kritisch zijn op eigen handelen, en durven zien wat eigen gedrag betekent voor anderen of voor de situatie. Het meest confronterend voor jezelf is de ander(en) te vragen naar hoe je gedrag ervaren wordt.
Wat zijn drivers Transactionele Analyse?
Binnen de Transactionele Analyse (een opvatting die ervan uitgaat dat je al in je vroege jeugd conclusies over jezelf en je omgeving trekt en op basis hiervan later beslissingen maakt, red.) worden deze gedragingen ‘Drivers’ genoemd.
Wat is een Scriptcirkel?
In de scriptcirkel neemt het besluit een wezenlijk plek in. Het gaat hier dus niet om een bewust besluit, maar om onbewuste beoordeling van wat een kind hoort en ervaart. Bij het nemen van een besluit speelt loyaliteit een grote rol.
Wat is een transactioneel proces?
Transactioneel – letterlijk: door middel van een transactie. De oorzaak is dus niet het een of het ander, maar hoe zij elkaar over en weer beïnvloeden.
Welke drie rollen komen voor in de Dramadriehoek?
Deze driehoek kenmerkt zich door het feit dat je er als het ware in ‘gevangen’ wordt en dan steeds de keuze hebt uit drie mogelijkheden, namelijk: het aannemen van de rol van de Redder, de Aanklager of het Slachtoffer. Deze drie sociale rollen vullen elkaar aan en leveren in de communicatie vaste patronen op.
Hoe kom je uit Dramadriehoek?
Coach jezelf kom uit de Dramadriehoek
- manipuleer anderen niet door ze aan te klagen of te redden.
- laat je niet manipuleren.
- zoek naar opties.
- zoek uit wat je nodig hebt.
- als je iets zelf niet kan, vraag dan om hulp.
- geef en vraag oprechte feedback en waardering.
- stop geen energie in dingen die je als negatief ervaart.
Wat zijn jouw drivers?
Engelse term voor ‘stuurprogramma’. Deze term wordt gebruikt voor software die randapparatuur, zoals een printer, aanstuurt. De driver zorgt ervoor dat computer en apparaat elkaar begrijpen.