Hoe ziet een PET scan uit?

Hoe ziet een PET scan uit?

Bij een PET-scan wordt licht radioactieve glucose (suiker) ingespoten en met een scanner een computerbeeld gemaakt van de plaatsen in het lichaam waar de stof zit. Het zijn namelijk niet de spieren die de glucose moeten opnemen, maar de actieve kwaadaardige cellen.

Waarom wordt er een PET scan gemaakt?

Wanneer krijgt u een PET-CT scan Een PET-CT scan wordt vooral gemaakt bij kanker, hart-, vaat- en neurologische problemen en infectieziekten. Zo wordt het onderzoek gebruikt voor het ontdekken van eventueel blijvend letsel bij hart- en vaatziekten en om bepaalde tumoren en uitzaaiingen te vinden.

Hoe lang bestaat PET-scan?

Voor elke annihilatie kan zo vastgelegd worden waar hij heeft plaatsgevonden en op die manier wordt een beeld gevormd van de verdeling van het radionuclide in het lichaam. De techniek is sinds 1950 bekend en wordt sinds 1970 voor medische toepassingen gebruikt.

Wat is een PET-scan?

Wat is een PET-scan? Een PET-scan is een nucleair beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Een PET-scan kan uitgevoerd worden om kankercellen in het lichaam aan te tonen. Kankercellen hebben meestal een verhoogde stofwisseling, in vergelijking met normale cellen.

Hoe werkt een PET-scan bij kanker?

Hoe werkt het? Een PET-scan wordt gedaan bij sommige vormen van kanker. Kankercellen hebben meestal een verhoogde stofwisseling in vergelijking met normale cellen. Dat betekent dat kankercellen veel meer suiker gebruiken. Bij een PET-scan wordt van tevoren een kleine hoeveelheid radioactief suiker in het bloed gespoten.

Wanneer krijgt u de PET-scan toegediend?

Voor de PET/CT-scan krijgt u een kleine hoeveelheid radioactief glucose (FDG) toegediend U moet na de toediening 1 uur rusten in een rustkamer. Hierna wordt de scan gemaakt. De kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof is niet schadelijk en plast u gewoon weer uit.

Wat is de radioactiviteit van de PET-scan?

Bij een PET-scan wordt van tevoren een kleine hoeveelheid radioactief suiker in het bloed gespoten. Deze radioactieve suiker concentreert zich vervolgens op de plekken waar de kankercellen zitten. De radioactiviteit is terug te zien op de beelden die scan maakt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven