Inhoudsopgave
Hoe voelt wanhoop?
Verdriet om het verlies van iemand die je lief hebt, ziek zijn, teleurstelling ervaren, niet lekker in je vel zitten, somberheid of een gevoel van eenzaamheid: voorbeelden van moeilijkheden waar we in het leven niet aan ontkomen (hoe graag we ook willen).
Wat doet wanhoop met je?
Wanhoop is de naam van den diep rampzaligen toestand, waarin de mensch geenerlei uitkomst ziet en zelfs niets durft verwachten van de toekomst, De hoop, het laatste plegtanker, is dan verdwenen; er bestaat geen roost, geen vertrouwen meer; hij ziet overal slechts de schrikwekkende duisternis der smart en hij loopt …
Is wanhoop een emotie?
Daarbij kunnen allerlei negatieve gevoelens en emoties loskomen, zoals: angst, boosheid, frustratie, irritatie, machteloosheid, onzekerheid, paniek, radeloosheid, schaamte, somberheid, verbijstering, verdriet, wanhoop of wantrouwen. Deze emoties kunnen elkaar snel afwisselen.
Waarom doet eenzaamheid pijn?
‘Mensen die langdurig eenzaam zijn, zeggen dat naarmate het langer duurt, ze steeds negatiever over zichzelf zijn gaan denken, en hun zelfvertrouwen verliezen. Dat heeft vaak tot gevolg dat mensen zich terug gaan trekken en nog eenzamer worden. Je komt in een negatieve spiraal terecht. ‘
Wat zijn rauwe emoties?
Een voorbeeld: Jij voelt je onzeker bij je manager omdat je manager op een bepaalde manier met jou praat waardoor jij je onzeker voelt. Deze rauwe emotie wil jou wat vertellen, heeft een boodschap. Echter doordat we ons identificeren met de emotie, de emotie worden, gaan we verhalen vertellen.
Waardoor wordt eenzaamheid veroorzaakt?
Veel factoren kunnen leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Een verandering in of het verlies van sociale contacten, activiteiten of werk spelen vaak een rol. Ook gezondheidsproblemen, kenmerken van de persoonlijkheid en verwachtingen van sociale contacten kunnen bijdragen aan eenzaamheid.
Wat zijn oergevoelens?
Oergevoelens zitten in ieder mens, het zijn hele krachtige gevoelens, die ons dwingen om actie te ondernemen. In ons leven en in onze relaties hebben we te maken met verschillende gevoelens. Oergevoelens zijn die gevoelens waar een mens niet voor kiest maar die als het ware zitten ingebakken.