Inhoudsopgave
Wat is een bestuurslaag?
Een bestuursniveau of bestuurslaag is een onderdeel van de (federale) staat waar beslissingen worden genomen over bepaalde gebieden en bevoegdheden.
Welke bestuursorganen kent Nederland?
Deze wet onderscheidt drie bestuursorganen:
- De gemeenteraad als vertegenwoordiger van de bevolking van de gemeente.
- Het college van burgemeester en wethouders als dagelijks bestuur van de gemeente.
- De burgemeester als vertegenwoordiger van de regering.
Wie staat er aan het hoofd van de provinciale staten?
Aan het hoofd van een provincie staat in België een gouverneur en in Nederland de provinciale staten. In Nederland zit de commissaris van de Koning de vergadering voor. In België is de gouverneur een ambtenaar; de politieke macht van de provincie ligt evenwel in handen van de Bestendige Deputatie.
Wat zijn de bestuurslagen van de overheid?
Volgens de Nederlandse Grondwet kent Nederland drie bestuurslagen: het Rijk, de provincies en de gemeenten. In de praktijk zijn het er echter veel meer, zoals bestuur in de regio, het waterschap en Europa. Nederland is een voorbeeld van een gedecentraliseerde eenheidsstaat.
Wat doet de rijksoverheid?
De Rijksoverheid maakt beleid, vaardigt wetten uit en ziet toe op naleving. Daarnaast bereidt het Rijk plannen van de regering en het parlement voor. En voert het deze plannen uit.
Welk orgaan van de provincie vertegenwoordigt de ingezetenen en wie vormen het dagelijks bestuur van de provincie?
De volksvertegenwoordiging in de provincies wordt Provinciale Staten genoemd. De Statenleden kiezen tevens het dagelijks bestuur van de provincie, Gedeputeerde Staten.
Is de provincie een A orgaan?
Dit zijn de Staat, de provincies, de gemeenten, de waterschappen en andere lichamen die in de Grondwet verordenende bevoegdheden hebben gekregen. Dit zijn bevoegdheden om algemene regels op te stellen die de burgers binden. In de inrichtingswetten van deze rechtspersonen worden hun organen genoemd.
Waarom is de gemeente geen bestuursorgaan?
Zo is bijvoorbeeld de Gemeente een in de wet genoemd rechtspersoon. Haar organen zijn in de Gemeentewet omschreven: de Gemeenteraad, de Burgemeester en het College van burgemeester en wethouders]. Wanneer een b-orgaan privaatrechtelijke taken uitvoert, is zij geen bestuursorgaan.
Wie staat er aan het hoofd van de gemeente?
De burgemeester vormt samen met de wethouders het dagelijks bestuur van de gemeente. Ook heeft hij eigen taken en bevoegdheden en is hij voorzitter van de gemeenteraad.