Waarom moet heparine parenteraal worden toegediend?

Waarom moet heparine parenteraal worden toegediend?

Heparine wordt gebruikt om de stolbaarheid van het bloed snel te verminderen, bijvoorbeeld bij mensen met een bewezen bloedstolsel in de vorm van een trombose of een longembolie, ook wel trombo-embolitische aandoeningen genoemd. Hierdoor lost het stolsel op en wordt (ergere) schade voorkomen.

Wat is het verschil tussen Fraxiparine en heparine?

Heparine kan intraveneus (via een infuus) toegediend worden of subcutaan (onder de huid) gespoten worden. De meest gebruikte heparines zijn de Laagmoleculair-gewichtsheparines (LMWH’s). Voorbeelden zijn Nadroparine (Fraxiparine®), Dalteparine (Fragmin®) en Enoxaparine (Clexane®).

Wat is de werking van Trombolytica?

activeren het natuurlijke mechanisme van het lichaam om stolsels op te lossen door de omzetting van plasminogeen in plasmine te bevorderen. Plasmine breekt het fibrinenetwerk in de trombus af.

Welke nieuwe antistollingsmiddelen worden steeds meer voorgeschreven?

Sinds een aantal jaren zijn nieuwe antistollingsmiddelen beschikbaar. Het betreft de middelen dabigatran (Pradaxa®), rivaroxaban (Xarelto®), apixaban (Eliquis®) en edoxaban (Lixiana®).

Wat is lithium heparine?

VACUETTE® heparine/gelbuizen zijn op de binnenwand gecoat met gespray-droogde lithium, ammonium of natrium heparine en worden gebruikt om parameters te bepalen in de klinische chemie. Het additief dient als antistolling en blokkeert de stollingscascade.

Wat doet een vitamine K antagonist?

Vitamine K-antagonisten, ook wel cumarinederivaten genoemd: remmen het enzym vitamine K-epoxide-reductase waardoor de vitamine K-cyclus onderbroken wordt. vitamine K-antagonisten hebben geen invloed op de reeds gevormde stollingsfactoren II, VII, IX en X.

Wat is de werking van heparine?

De werking van heparine berust op het feit dat het de functie van antitrombine III versterkt, omdat het lijkt op de proteoglycanen van heparansulfaat die van nature aanwezig zijn op de celmembraan van het endotheel. Antitrombine III inactiveert bepaalde specifieke stollingsfactoren.

Wat is een laagmoleculaire heparine?

Deze laagmoleculaire heparinen (‘low molecular weight heparine’ = LMWH) zoals dalteparine (Fragmin), enoxaparine (Clexane), nadroparine (Fraxiparine, Fraxodi) en tinzaparine (Innohep), bevatten fragmenten van heparine.

Wat is heparine voor trombose?

Heparine zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose. Om een trombosebeen te behandelen en om trombose te voorkomen bij bedlegerige mensen, dialyse, longembolie, angina pectoris (hartkramp), na een operatie en na een hartinfarct.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven