Inhoudsopgave
Waarom bouwen bevers burchten?
Deze dammen bouwen ze om te regelen hoe hoog het water van de rivier komt. Bevers leven namelijk in water dat minimaal een halve meter diep is. In ondiep water bouwen bevers dammen om het water hoger te krijgen. Het hout en de takken zorgen ervoor dat het water niet verder stroomt, zodat het waterpeil stijgt.
Hoe bouwen bevers een dam?
Bevers staan er bekend om dat zij dammen kunnen bouwen door bomen omver te knagen. Bevers kunnen met hun tanden boomstammen doorknagen die een dikte van ongeveer één meter hebben. De enorme knaagdieren zorgen met behulp van deze dammen dat het water aan de overzijde lager komt te staan.
Hoe wonen bevers?
Bevers wonen in een burcht of hol waarvan de ingang onder water zit. Daarnaast gebruiken ze ook rustplaatsen (‘legers’) op de oever. Zeer kenmerkend zijn de grote voortanden, bedekt met een harde laag oranje glazuur. De snijtanden van een bever groeien altijd door.
Waarom maken otters een dam?
Ze bouwen dammen om hun leefgebied uit te breiden en het waterniveau in de buurt van hun burcht (verblijfplaats in het water) te bepalen.
Hoeveel bevers in een burcht?
Meestal leven er zo’n vijf of zes bevers in een groep, bestaande uit een volwassen paartje en hun jongen van de twee laatste worpen. Jongen blijven zo’n twee jaar in een familiegroep, waarna ze hun eigen territorium gaan zoeken.
Wat te doen tegen bevers?
Schapen- of harmonicagaas werkt beter tegen bevervraat. De draaddikte die het gaas moet heb- ben moet minimaal ongeveer 2 mm bedragen om bevers tegen te houden.
Hoe snel loopt een bever?
De bever voelt zich op het land veel minder veilig dan in het water. Hij blijft dan ook altijd in de buurt van het water als hij voedsel zoekt. Zodra er gevaar dreigt, duikt hij het water in, Hier kan hij een snelheid van 5 tot 7 kilometer per uur halen.
Kunnen bevers zwemmen?
Duiken en zwemmen kunnen bevers als de besten, maar op het land kunnen ze zich niet echt snel voortbewegen. Ze kunnen met gemak 5 minuten onder water blijven. Hun achtervoeten hebben vijf tenen met daartussen zwemvliezen.
Waarom zijn otters belangrijk?
In het verleden werd de otter genadeloos vervolgd omdat hij werd gezien als een geduchte concurrent van de visserij. Inmiddels weten we beter en is de otter een belangrijk boegbeeld voor het welslagen van de natuurontwikkeling, het waterbeleid en een motivatie om barrières te slechten.