Wat doet het bos met je?
Met een wandeling in het bos trakteer je jezelf op een allround regeneratie-sessie met een extra gezondheidsboost. Bewuste beweging in het bos activeert het parasympatische zenuwstelsel. Dit is het deel van het autonome zenuwstelsel dat onder andere de hartslag, de ademhaling en de spijsvertering reguleert.
Wat is er belangrijk aan een boom?
Bomen helpen de lucht die we inademen te zuiveren, ze filteren het water dat we drinken en ze bieden leefruimte voor dieren. Bomen voorkomen overstromingen en erosie en helpen de bodem te vullen met voedingsstoffen die nodig zijn voor de landbouw.
Hoeveel bos wordt er wereldwijd elke dag gekapt?
Dat is per jaar 7,5 miljoen hectare bos dat verdwijnt. Als we dat vermenigvuldigen met 700 bomen per hectare (dat is een schatting) komen we uit op ruim 5 miljard bomen per jaar. Omgerekend naar secondes komen we dan uit op 169 bomen.
Waarom heeft Nederland zo weinig bos?
“De ontbossing is al begonnen in de 9de eeuw. De voornaamste reden is dat we het hout nodig hadden om huizen en schuren te bouwen en voor brandhout. Vanaf de Middeleeuwen begon de bevolking nog sterker te groeien, dus de druk op het bos werd steeds groter.”
Waarom meer bomen planten?
Door voldoende bomen aan te planten kunnen we het tekort aan zuurstof aanvullen. Bomen ademen overdag stikstof in en zuurstof uit en zorgen dus voor de omzetting van CO2 naar zuurstof. Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Groene bladeren bezitten kleine bladmondjes waarmee ze koolstofdioxide opnemen uit de lucht.
Waarom bloeit een boom?
In het voorjaar reageren bomen en planten op de stijgende temperatuur, vooral als de grond opwarmt. In de wortels neemt dan de druk van de sapstroom toe, waardoor het water naar takken en twijgen wordt gepompt en de bomen weer uitlopen. Deze soorten bloeien al voordat er blad aan de plant zit. …