Hoe en wanneer Buxusmot bestrijden?

Hoe en wanneer Buxusmot bestrijden?

Pak de plaag aan in de periode met rupsen Er zijn drie periodes in het jaar waarbij de rupsen bestreden kunnen worden. April tot mei, als de rupsen uit hun overwinteringsplaats tevoorschijn komen en vooraleer ze verpoppen. Juli en augustus, als de eerste generatie rupsen uit de eitjes komt en zich op de bladeren stort.

Hoe Buxusmot natuurlijk bestrijden?

Tips om de buxusmot natuurlijk te bestrijden

  1. Haal de rupsen met de hand weg en knip spinsels eruit.
  2. Hang op meerdere plekken in en om de tuin vogelhuisjes op.
  3. Plaats feromoonvallen.
  4. Bespuit je struik(en) wekelijks met de hogedrukspuit (als je geen feromoonvallen gebruikt).

Hoe voorkom ik Buxusmot?

Tips om de buxusmot te voorkomen

  • Geef nieuwe buxussen een goede start met biologische buxusgrond.
  • Doorzoek jouw buxus regelmatig op rupsen en haal ze er zo snel mogelijk uit.
  • Kijk de buxus geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk.

Welke maanden sproeien tegen buxusmot?

Heel belangrijk hierbij is om het juiste tijdstip te hanteren. Idealiter is dit bij de eerste generatie in het begin van het seizoen, meestal eind maart begin april. Hou je buxus goed in de gaten. Een tweede keer bespuiten, tussen 1 à 2 weken na de eerste bespuiting.

Wat is de natuurlijke vijand van de buxusmot?

Geen natuurlijke vijanden De Nederlandse naam van de buxusmot is afgeleid van het voedsel voor de rups, de buxus. Aangezien er in veel tuinen in Nederland buxus aanwezig was, was er voldoende voedsel voor de soort en ook genoeg mogelijkheden om uit te breiden.

Kan buxus nog herstellen na buxusmot?

“Een kaalgevreten buxus kan zich goed herstellen en na enkele maanden is er nog weinig van te zien en als het misloopt: geen paniek en bestrijd de buxusmot, dan komt de buxus weer volledig in vorm.” Met andere woorden: de buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde maar gaat er niet dood van.

Welke maanden buxusmot?

Junimaand, mottenmaand. De eerste generatie motten vliegt uit vanaf begin tot eind juni. De buxusmot leeft gemiddeld 8 dagen tot maximum 2 weken. In deze periode kan één wijfje tot 500 eitjes leggen.

Waarom wordt mijn buxus bruin?

Je buxus kan bruin worden door verschillende problemen: de buxusschimmel en buxusmot kunnen de oorzaak zijn, maar te weinig voeding, de weersomstandigheden en het verplanten van je buxus, kunnen ook leiden tot bruine blaadjes.

Kan buxus herstellen van buxusmot?

“Gooi uw kaalgevreten buxus niet zomaar weg: de plant kan zich goed herstellen” Sinds enkele jaren verspreidt de buxusmot zich snel in Vlaanderen. “Niet nodig de planten uit te trekken”, zegt Bruno Gobin van het Proefcentrum voor Sierteelt. “Door goede zorgen kunnen heel wat buxusplanten overleven en zich herstellen.”

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven