Inhoudsopgave
Welke kleur heeft de ontlasting bij geelzucht?
Wanneer dit niet gebeurt ontstaat er geelzucht. Bij geelzucht zijn de huid en het oogwit geel gekleurd. De urine is meestal donker van kleur en de ontlasting is licht van kleur. Door een te hoog galzoutgehalte in het bloed bestaan er vaak ook jeukklachten.
Hoe kan je geelzucht krijgen?
Geelzucht wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte bilirubine in het bloed. Bilirubine is de afvalstof die ontstaat bij de afbraak van hemoglobine (rode bloedkleurstof) uit rode bloedcellen. Bilirubine wordt door de lever opgenomen uit het bloed. In de lever moet het bilirubine omgevormd worden.
Hoe haal je geelzucht weg?
Een blokkade van de galwegen kan bijvoorbeeld worden opgeheven door middel van een operatie, een stent (buisje) om de galweg open te houden of een drain om de galvloeistof af te voeren. Bij een leveraandoening worden vaak medicijnen en een leefstijlaanpassing geadviseerd (geen alcohol).
Wat zijn de oorzaken van geelzucht?
Belangrijke oorzaken van geelzucht zijn afbraak van rode bloedcellen, verminderde leverfunctie en problemen in het afvoeren van galvloeistof. De behandeling is afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Over geelzucht. Geelzucht (icterus) is geen aandoening op zich, maar een verschijnsel van verschillende aandoeningen van de lever en de galblaas.
Hoe herken je geelzucht?
Je herkent geelzucht met name aan een gele huid, geel oogwit en -tandvlees. De geelheid komt door een overschot aan de afvalstof bilirubine, die een gele kleur heeft. Geelzucht komt veel voor bij pasgeboren baby’s (dit is meestal niet schadelijk). Geelzucht kan besmettelijk zijn wanneer het een symptoom is van hepatitis A.
Waarom is geelzucht besmettelijk?
Hier is echter weinig reden voor, want geelzucht is niet per definitie besmettelijk. Alles hangt af van de oorzaak. Zo is geelzucht bij pasgeborenen zelden besmettelijk, terwijl geelzucht door hepatitis A dit wel is. Zelfs als er sprake is van een besmettelijke geelzucht, is er vaak geen reden om contact te mijden.
Wanneer ontstaat geelzucht in de galwegen?
Als de galwegen worden afgesloten door bijvoorbeeld galstenen, tumoren of ontstekingen, kan de galvloeistof die in de lever wordt gevormd niet meer worden afgevoerd. Hierdoor wordt er druk opgebouwd en komt de bilirubine opnieuw in je bloed terecht. Er zijn ook een aantal specifieke situaties waarbij geelzucht kan ontstaan: De ziekte van Weil.