Waar zit een katrol in?
Een katrol bestaat uit een schijf, met een groef op de omtrek, waar het touw in ligt. De schijf draait om een as. De schijf is eventueel voorzien van een lager om de wrijving met de as te beperken. De uiteinden van de as zijn bevestigd in de blokwangen.
Hoe helpt een katrol om zware objecten te tillen?
Om zware voorwerpen op te tillen gebruiken we katrollen. Een katrol is eigenlijk niet meer dan een wieltje waar een touw over loopt. Met een vaste katrol heb je niet minder kracht nodig, je verandert alleen de richting van de kracht. Doordat je aan het touw kunt gaan hangen is het makkelijker op te tillen.
Hoe gebruik je een katrol?
Met een katrol kun je de richting van een kracht veranderen. Een kist die je omhoog wilt tillen kun je bijvoorbeeld ophijsen door een touw over een vaste katrol naar beneden te trekken. De kracht waarmee je trekt is niet anders dan de kracht waarmee de kist naar beneden wordt getrokken.
Hoe bereken je een katrol?
Een vast katrol is een een katrol wat vast aan de vloer of plafond zit (het beweegt dus niet!) Een los katrol is een katrol wat op-en-neer gaat (het beweegt dus met het voorwerp!) Om de hijskracht te berekenen deel je de zwaartekracht van het te hijsen voorwerp door het aantal touwen boven het ‘losse katrol’.
Hoe bevestig je een katrol?
Bevestig de kleine karabijnhaak bovenaan de katrol en klik deze aan de oogbout in de paal. Bevestig met dubbele knoop het uiteinde van het koord onderaan de katrol . Haal het koord –zonder gedraaid- bovenin door de katrol omlaag naar de koordkikker.
Hoe katrol ophangen?
Stap 2: Het katrol ophangen
- Breng het katrol en het touw naar de hijsbalk.
- Haal vervolgens 2 meter van het hijstouw door het katrol (blok)
- Hang daarna het katrol aan de hijsbalk – let hierbij op uw veiligheid.
- Pak nu het uiteinde van het touw (zonder verhuishaak) en laat dit voorzichtig naar de grond zakken.