Waarom asperges door laten schieten?

Waarom asperges door laten schieten?

In het eerste jaar dat de aspergeplant groeit, laat de tuinder de plant doorgroeien. De asperge is dan nog niet geschikt om te oogsten. De plant sterft dan vanzelf af, maar de wortel van de plant blijft leven. Als de tuinder die asperge niet oogst, maar laat zitten, groeit de aspergeplant door.

Hoe worden asperges gekweekt?

Aspergeplanten worden geteeld uit een zaadje. Een jaar later is het zaadje een aspergeplant, met een hoop wortels eraan. Uit de knoppen van deze wortels groeien de asperges als het ware omhoog. De aspergeplanten worden diep in de grond in een ‘aspergebed’ gestopt.

Hoe diep moet de aspergeplant in de grond?

Plant niet meer dan 4 asperges per lopende meter want het loof neemt veel plaats in beslag. Steek de wortelen zo’n 15 tot 20 cm diep in de grond. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte vrij blijft tussen de plantrijen: 1,5 tot 2 m. Voordat je begint met planten, kan je eerst wat compost in de grond loswerken.

Hoe maak je een Aspergebed?

Aspergebed aanleggen De bedden oriënteer je het beste in de richting Noord-Zuid. Verder moet het grondwater in de winter niet hoger komen te staan dan 80 cm onder het maaiveld. In de herfst van jaar 0 zorg je voor een diepe grondbewerking. Je graaft een greppel van 60-75 cm diep en 90 cm breed.

Waarom asperges onder plastic?

De zwarte zijde absorbeert zonlicht en dus warmte. De witte zijde weerkaatst het licht, waardoor het koeler blijft. Door goed foliemanagement verbetert de teler de groei en kwaliteit van asperges. Het folie is ook een goede bescherming tegen lichte vorst.

Hoe diep moet je asperges poten?

Heb je in de tuin een harde grond waar wortels moeilijk doorheen komen dan kun je het beste wat voorbereidingen maken, liefst een aantal maanden van tevoren. Een asperge heeft namelijk een worteldiepte van 75 cm nodig en daarom moet je het definitieve plantenbed diep omspitten, zeker tot 75 cm.

Hoe lang gaat een aspergeplant mee?

Aspergeplant. De asperge is een meerjarig gewas en een aspergeperceel gaat meestal zo’n 10 jaar mee. De asperge overwintert als een ondergrondse wortelstok waarvan de bovenkant zich op een diepte van ą 25 cm onder het maaiveld bevindt.

Hoe asperge poten?

Asperges worden uitgeplant Vanaf maart. Ze staan graag ruim, wat wil zeggen dat je ze best niet te dicht tegen elkaar zet. De Beste afstand in de rij tussen de planten is 25 cm – 30 cm en tussen de rijen 1,60 m. Zo geef je de wortels voldoende ruimte om uit te groeien tot stevige en sterke planten.

Hoe groene asperges te oogsten?

Er mag heel voorzichtig wat geoogst worden in het jaar na de aanplant, maar snij niet meer dan een tot twee asperges per plant. Het derde jaar mag je om en om gaan oogsten. Voor elke asperge die je afsnijdt, moet er dus ook een asperge blijven staan. In het vierde jaar begint het echte oogsten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven