Wat zijn de voordelen van de circulaire economie?
De weg naar een meer circulaire economie kan dus voordelen opleveren zoals een verminderde druk op het milieu, verbeterde leveringszekerheid van grondstoffen, een betere concurrentiepositie en het kan bijdragen aan innovatie, groei (een extra 0,5% bbp) en banen (700.000 banen in de EU tegen 2030).
Is een circulaire economie mogelijk?
In een circulaire economie is afval de nieuwe grondstof. Vrijwel alle producten die Nederlanders in de toekomst gebruiken, worden steeds opnieuw gebruikt. Er is geen sprake meer van de lijn: produceren, consumeren en daarna weggooien. Dit spaart grondstoffen, het milieu en vermindert de CO2-uitstoot.
Waarom circulair?
Het woord ‘circulair’ zegt het eigenlijk al: het cirkeltje rond maken en houden. Het doel hiervan is dat de aarde niet méér belast wordt, maar juist wordt ontlast. Dat we met de aarde gaan samenwerken, in plaats van deze te verwerken. Zoiets als afval bestaat dan niet meer, omdat het wordt gezien als een grondstof.
Wat is het doel van circulaire economie?
Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen: van de winning van grondstoffen tot consumptie. Grondstoffen dreigen schaars te worden door een groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld.
Wat kan een circulaire economie Nederland opleveren?
Een circulaire economie kan voor Nederland € 7,3 miljard groei aan BNP opleveren en leiden tot 54.000 extra banen. Daarnaast verlaagt een circulaire economie de ecologische voetafdruk sterk. Verder onderzoek is nog nodig om specifieke getallen en randvoorwaarden op te stellen.
Waarom circulair bouwen?
Wanneer we circulair bouwen, putten we de grondstoffen niet uit, omdat we de materialenketen sluiten. Hergebruik van materialen staat immers centraal bij circulair bouwen. Daarnaast reduceren we er de CO2-uitstoot mee, omdat we geen nieuwe materialen meer moeten produceren én veel energiezuiniger gaan bouwen.
Wat houdt Circulariteit in?
Circulariteit gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw worden gebruikt. Circulariteit gaat dus uit van een wereld zonder afval. het tegengaan van de uitputting van grondstoffen; het beperken van klimaatverandering.