Wie is er schuldig bij een aanrijding?

Wie is er schuldig bij een aanrijding?

Volgens de wet is de achterop rijdende auto, die achterop uw auto botst, vrijwel altijd schuldig. Uitzonderingen zijn situaties waarin u uw voorganger ‘snijdt’ als u van rijbaan wisselt of inhaalt. Ook wanneer u plotseling hard remt zonder verkeersnoodzaak kunt u de schuld krijgen van een aanrijding van achteren.

Is scooter zwakke verkeersdeelnemer?

Let op: artikel 185 WvW geldt alleen als zij in een ongeval met een gemotoriseerd voertuig terecht komen! In een ongeval tussen een voetganger en een fietser is hier dus geen sprake van. Bestuurders van een scootmobiel, scooter, brommer of snorfiets zijn géén kwetsbare verkeersdeelnemers.

Wat gebeurd er als je een fietser aanrijd?

De bestuurder van het motorrijtuig is aansprakelijk en moet de schade van de fietser of voetganger vergoeden, tenzij de bestuurder overmacht kan aantonen. Bij overmacht krijgt de fietser of voetganger geen schadevergoeding.

Is scooter motorrijtuig?

Onder een motorrijtuig wordt niet alleen een auto of een motor verstaan, maar alle voertuigen die met behulp van mechanische of elektrische kracht worden voortbewogen. Ook bromfietsen, scooters en brommobielen dus.

Hoeveel procent van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door vermoeidheid?

Naar schatting is 15 tot 20% van de verkeersongevallen (mede) het gevolg van vermoeidheid van de bestuurder, maar de schattingen van individuele studies lopen sterk uiteen. Mensen die vermoeid zijn, zijn minder alert en reageren minder snel en adequaat dan mensen die niet vermoeid zijn.

Heeft een fietser van links voorrang op een auto van rechts?

Fietsers vallen in de wet onder bestuurders. Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan bestuurders die van rechts komen, dus ook aan fietsers. Bij een voetgangersoversteekplaats hebben fietsers geen voorrang. Fietsers zijn immers geen voetgangers.

Waarom is een fietser zonder licht niet schuldig?

Fietsers of voetgangers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Omdat zij kwetsbaar zijn in het verkeer, kent de wet een speciale regeling bij een aanrijding met een motorvoertuig. De automobilist is aansprakelijk voor de schade van de fietser zonder dat zijn schuld bewezen hoeft te worden.

Welke extra risico’s u rekening moet houden bij fietsers in het verkeer?

Slingeren en niet goed uitkijken is ook voor anderen gevaarlijk en hinderlijk. 6. Fiets niet te dicht langs de rand van de weg. Rechts houden is belangrijk, maar te dicht op de rand van de weg fietsen is gevaarlijk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven