Inhoudsopgave
Hoe vraag ik een bekorting loonsanctie aan?
De loonsanctie kan worden bekort door de tekortkomingen die het UWV heeft geconstateerd te repareren. Bij het opleggen van de loonsanctie laat het UWV u weten waarin u tekortgeschoten bent en wat u dient te repareren. Tevens wordt aangegeven wanneer de tekortkomingen voldoende zijn gerepareerd.
Wat gebeurt er na einde wachttijd?
Deze 104 weken noemen we de wachttijd. Tegen het einde van de wachttijd weet de medewerker of hij een WIA-uitkering krijgt en is het tijd om te bezien wat er met het dienstverband van de medewerker moet gebeuren. Er zijn twee opties: voortzetten van het dienstverband of beëindigen van het dienstverband.
Hoelang moet ik weer werken om opnieuw in de ziekte te kunnen?
Een zieke werknemer heeft recht op doorbetaling van (een deel van) het loon gedurende maximaal 104 weken. Wanneer een werknemer na een periode van tenminste vier weken van volledig herstel opnieuw uitvalt, vangt deze termijn opnieuw aan.
Wat is Bekortingsverzoek UWV?
Korter verplicht loon doorbetalen De periode van verplicht loon doorbetalen kan korter worden als u de tekortkomingen herstelt. Als u voldoet aan de eisen, kunt u dat aan ons melden door een bekortingsverzoek in te dienen.
Wat is Bekortingsverzoek?
Wat gebeurd er na 104 weken ziekte?
De Ziektewet-uitkering van uw werknemer stopt als hij weer aan het werk kan, de AOW-leeftijd bereikt of overlijdt. Anders eindigt de uitkering na maximaal 104 weken (2 jaar). Is uw werknemer dan nog ziek, dan krijgt hij mogelijk een WIA-uitkering.
Waar heb ik recht op na 2 jaar ziekte?
Na 2 jaar ziekte krijgt u meestal een WIA-uitkering als u minimaal 35% arbeidsongeschikt bent. Krijgt u geen WIA-uitkering? Zorg dat dat u binnen 1 week na uw ontslag een WW-uitkering aanvraagt. Ga ook op zoek naar ander werk.
Wat betekent Ketenverzuim?
Onder ziekteverzuim wordt verstaan het niet verschijnen op het werk van een werknemer of werknemers wegens ziekte. Het begrip kan betrekking hebben op een individuele werknemer maar wordt vaker aangeduid als de mate waarin werknemers in het algemeen in een bepaalde sector of bedrijf zich ziekmelden en thuis blijven.