Wat is een peer review tijdschrift?

Wat is een peer review tijdschrift?

Peerreview is vooral gekend in de context van wetenschappelijke artikels en ‘peer reviewed journals’, waarbij een wetenschappelijk artikel, vooraleer het gepubliceerd wordt een peerreviewproces moet doorlopen. Deze peer reviews garanderen de lezer dat de gepubliceerde artikels aan bepaalde standaarden voldoen.

Hoe ziet een peer review eruit?

Bij een peerreview worden gesprekken tussen collega’s georganiseerd, met een bezoek aan elkaar en een kijkje in de keuken. Het doel is kennisuitwisseling en zo van elkaar leren. Wie wil groeien, doet er goed aan zijn of haar eigen resultaten naast de beste voorbeelden van anderen te leggen.

Waar vind je peer reviewed artikelen?

De wetenschappelijkheid van bronnen bepalen Peer review: sommige tijdschriften en uitgevers vragen experts vooraf publicaties (blind) te beoordelen. Zoeksystemen/online bibliografie: sommige zoeksystemen nemen alleen artikelen uit hoogwaardige, peer-reviewed, tijdschriften op (Scopus en Web of Science bv.).

Hoe een artikel reviewen?

In een beoordeling van een artikel staat meer dan alleen een mening. Het is de bedoeling dat je je in de tekst inleeft om adequaat te kunnen reageren op de ideeën die de auteur heeft aangedragen. Je moet daarbij ideeën, theorieën en onderzoek uit je eigen studies beantwoorden en gebruiken.

Wat is een overview artikel?

Een review (overzichtsartikel) geeft een samenvatting van de stand van zaken op een bepaald vakgebied. Review-artikelen zijn geschreven door experts op basis van uitgebreid literatuuronderzoek. Een meta-analyse is een systematische review met pooling van de data.

Hoe maak je een peer review?

Peerreview (Engels: peer review, ook wel aangeduid als: collegiale toetsing of onderlinge toetsing) is een methode om de kwaliteit van (geschreven) werk te verbeteren, verifiëren of controleren door het werk te onderwerpen aan de kritische blik van een aantal gelijken (Engels: peers), meestal vakgenoten of collega’s …

Hoe evalueer je bronnen?

Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen of een bron relevant is:

  1. Helpt de bron bij het beantwoorden van je hoofdvraag/deelvragen?
  2. Beantwoordt je bron je gehele vraag/deelvraag of slechts een aspect ervan?
  3. In welke mate stemt de hoofdvraag van je gevonden bron overeen met je eigen vragen?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven