Wat is het belangrijkste effect van vitamine K deficientie?

Wat is het belangrijkste effect van vitamine K deficientie?

Vitamine K of fylochinon is een bouwstof voor stollingsfactoren in de lever. Bij te weinig vitamine K werkt deze stolling niet zoals het zou moeten wat kan zorgen voor langdurige bloedingen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat vitamine K een rol speelt bij de aanmaak van botten.

Wat gebeurt er als je te weinig vitamine K hebt?

Een tekort aan vitamine K geeft meer kans op bloedingen. Een tekort kan voorkomen bij enkele ziektes en door gebruik van bepaalde medicijnen. Vitamine K komt van nature voor in verse groenten, lever, melk en olie. Ook de bacteriën die bij de mens in de darm leven, produceren deze vitamine.

Waar heb je vitamine K voor nodig?

Vitamine K, oftewel fylochinon, is nodig voor een goede bloedstolling en ook ter ondersteuning van sterke botten. Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en diverse soorten vitamine K2. Beide vitamines hebben dezelfde werking.

Kun je vitamine K Overdoseren?

Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.

Waarom na langdurig gebruik van antibiotica een vitamine K tekort kan ontstaan?

Een tekort aan deze vitamine komt zelden voor, met uitzondering van pasgeboren baby’s. Wel kan het zo zijn dat mensen met een probleem met voedingsopname hiermee te maken krijgen. Net als mensen die langdurig antibiotica gebruiken. Antibiotica kunnen de bacteriën die vitamine K aanmaken doden.

Waar zit veel vitamine K in?

In de volgende voedingsmiddelen zit relatief veel vitamine K1: Boerenkool: 817 microgram per 100 gram. Spinazie: 387 microgram per 100 gram. Broccoli: 156 microgram per 100 gram….In de volgende voedingsmiddelen zit vitamine K2:

  • Zuivelproducten.
  • Granen.
  • Eigeel.
  • Rundvlees.

Hoe lang geef je vitamine K?

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben een groter risico op het ontwikkelen van een vitamine K-tekort, omdat de hoeveelheid vitamine K in borstvoeding onvoldoende is. Bij borstvoeding is het van belang vanaf de 8e dag na de geboorte tot aan dat je baby 13 weken oud is, dagelijks 150 microgram vitamine K te geven.

Waar zit vitamine K in?

Waar zit vitamine K in? Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel.

Wat is de natuurlijke vorm van vitamine K?

Er zijn twee natuurlijk voorkomende vormen van vitamine K: vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 wordt gemaakt door planten en komt als fylochinon voor in voeding, terwijl vitamine K2 door darmbacteriën wordt geproduceerd. Borstvoeding bevat nagenoeg geen vitamine K. Aan flesvoeding is vitamine K toegevoegd.

Wie heeft last van een vitamine K-tekort?

Wie last heeft van een vitamine K-tekort zal snel blauwe plekken hebben. Wanneer iemand een wondje heeft dan zal dat wondje, in het geval van een vitamine K-tekort, lang nabloeden. Een ander symptoom is dat bloedingen spontaan kunnen optreden. Denk hierbij dan aan een bloedneus, een tandvleesbloeding of bloed in de urine of ontlasting.

Wat is een vitamine K-deficiëntie?

Vitamine K-deficiëntie geeft een vertraagde bloedstolling. Personen met een vitamine K-deficiëntie hebben daarom meestal meer kans op blauwe plekken en bloedingen. Houd er rekening mee dat bloedingen plaats kunnen vinden in andere gebieden dan bij een snijplek of wond.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven