Hoe investeren tijdens inflatie?

Hoe investeren tijdens inflatie?

Aandelen, vastgoed, obligaties waarvan de rentevergoeding is gekoppeld aan de inflatie en goud kunnen bescherming bieden, maar ook exotischer beleggingen zoals bosgrond, een vakantiehuis, whisky of kunst. Houd wel de spreiding in de gaten, doe je huiswerk en let op de risico’s.

Wat doet inflatie met huizenprijs?

De huizenprijzen stijgen met de inflatie mee Wanneer de prijsstijging van woningen gelijke tred houdt met de inflatie, dan is er niet zo heel veel aan de hand. Tenzij je hypotheek grotendeels aflossingsvrij is. Stel dat je na 30 jaar nog geen verhuiswensen hebt en je hypotheek van €200.000 is voor de helft afgelost.

Wat hebben rente en inflatie met elkaar te maken?

De samenhang tussen inflatie en rente werkt ook andersom. Op het moment dat de rentes stijgen, wordt het duurder om geld te lenen waardoor mensen minder geld te besteden hebben. Op het moment dat de rentes dalen, kunnen mensen en bedrijven goedkoper lenen en zullen de prijzen sneller stijgen.

Welke aandelen goed bij inflatie?

Voorkeur voor Europese aandelen We hebben op dit moment een voorkeur voor waarde- ten opzichte van groeiaandelen en voor Europese ten opzichte van Amerikaanse aandelen. Waardeaandelen zijn relatief sterk vertegenwoordigd op de Europese aandelenmarkten.

Waarom huizenprijzen niet in de inflatie thuishoren?

– De eigen woning is geen consumptie maar vermogen; daarom zitten transactieprijzen van koopwoningen niet in het inflatiecijfer. – Het gebruik van de eigen woning is wel consumptie en is daarom wél onderdeel van het inflatiecijfer, via een toegerekende huur.

Wat stijgt bij inflatie?

Als je inkomen stijgt en de prijzen gelijk blijven, stijgt de koopkracht van het inkomen. Je kunt dan meer producten kopen met je inkomen. Bij inflatie worden producten duurder. Als je inkomen minder snel stijgt dan deze inflatie kun je met je inkomen minder producten kopen en dus daalt je koopkracht.

Is CPI gelijk aan inflatie?

Inflatie is een stijging van het algemeen prijspeil. Inflatie is hierbij een stijging van het gewogen gemiddelde en deflatie een daling. Het gemiddelde prijsniveau in een land wordt ook wel de consumentenprijsindex (CPI) genoemd. Hierbij wordt de inflatie uitgerekend als een indexcijfer.

Wat is het inflatiepercentage?

Inflatie treedt op als er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele producten; dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren. Met andere woorden: door inflatie wordt de munt in de loop van de tijd minder waard.

Wat te doen bij stijgende inflatie?

Door de rente te verhogen of te verlagen probeert de ECB de geagregeerde vraag te beïnvloeden. Door meer of minder vraag te creëren probeert de ECB ervoor te zorgen dat het algemeen prijspeil met 2% stijgt. Als de inflatie hoger dan 2% zou zijn, zou er kans zijn op geldontwaarding en een daling van de koopkracht.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven