Wat is overliquiditeit?

Wat is overliquiditeit?

Wanneer de liquiditeiten binnen een onderneming tov zijn vereisten te hoog zijn spreekt men van overliquiditeit. De liquiditeiten van een onderneming behoren tot de activa die op hun beurt door de passiva gefinancieerd worden.

Waarom stallen banken geld bij de ECB?

Om de economie aan te slingeren heeft de ECB de rente die banken betalen om geld te lenen bij de ECB verlaagd. Om ervoor te zorgen dat banken ook daadwerkelijk zo veel mogelijk geld uitlenen en niet oppotten, brengt de ECB negatieve rente in rekening als banken hun reserves (verplicht) bij de centrale bank stallen.

Waarom geen rente meer op spaargeld?

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente al jaren. Dat doet de ECB om te economie te stimuleren. Daarom bewaren banken een deel van het spaargeld bij de ECB. Over dit geld betalen de banken sinds 2014 een negatieve rente.

Hoeveel rente ga je betalen over spaargeld?

Op dit moment rekenen Nederlandse banken geen negatieve rente aan gewone spaarders. De minister van Financiën vindt het belangrijk dat er voldoende mogelijkheden blijven voor gewone spaarders om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent.

Wat is liquiditeitsoverschot?

Een bedrijf met een slechte liquiditeit heeft het dus lastig om de rekeningen te kunnen betalen. Je verkoopt bijvoorbeeld voor €1.000 aan goederen of diensten en je klanten betalen pas 4 maanden later. Dan kom je dus in betalingsproblemen terwijl je wel winst hebt gemaakt.

Wat te doen met liquide middelen?

In de boekhoudwereld zijn de Liquide middelen al het geld dat een bedrijf in de kas of op de bankrekening heeft staan. Als iemand een betaling aan jou doet, nemen ze toe. Als je zelf een rekening betaalt, nemen ze weer af. Je kunt dit geld terugvinden op de debetzijde van de balans.

Hoeveel rente betalen banken aan de ECB?

Marginale beleningsrente per 18 september 2019: 0,25% Vaste rente voor basisherfinancieringsoperaties per 18 september 2019: 0,00% Depositorente per 18 september 2019: -0,50%

Waarom lenen banken geld aan elkaar?

Banken maken winst door het verschil tussen de rente die ze moeten betalen als vergoeding voor de hun toevertrouwde deposito’s en de rente die ze rekenen op de toegestane kredieten. Banken spelen dus een cruciale rol in het economisch systeem.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven