Inhoudsopgave
Kan een werkgever je ziek houden?
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in eerste instantie zelf bepaalt wanneer er sprake is van ziekte en van herstel. Dit betekent dus ook dat 1 of 5% ziek houden terwijl de werknemer hersteld is, wettelijk gezien onjuist is. Zodra je zieke werknemer zijn volledige taken weer kan verrichten, is hij hersteld.
Hoe lang mag een werkgever mij ziek houden?
104 weken loondoorbetaling Als een werknemer ziek (arbeidsongeschikt) is uitgevallen, dan moet de werkgever gedurende de ziekte het loon doorbetalen. Een ziekteperiode waarin het loon moet worden doorbetaald, duurt maximaal 104 weken (behoudens een loonsanctie).
Wat wel en niet vragen bij ziekmelding?
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Wat mag werkgever vragen bij ziekmelding AVG?
Uw werkgever mag naar de volgende gegevens vragen:
- Het telefoonnummer waarop u te bereiken bent en uw (verpleeg)adres.
- Hoe lang uw ziekte vermoedelijk gaat duren.
- Uw lopende werkzaamheden en afspraken.
- Of uw ziekte verband houdt met een arbeidsongeval.
- Of er sprake is van een verkeersongeval met regresmogelijkheid.
Wat te zeggen tegen een bedrijfsarts?
Vertel de bedrijfsarts zo concreet mogelijk hoe het met je energie en herstelvermogen is gesteld. Zo krijgt hij een goede indruk van je (on)mogelijkheden om je werk weer te hervatten. Vertel zoiets als dit: Als ik 30 minuten achter de computer zit om mail te beantwoorden, voel ik me totaal opgefokt.
Is het advies van een bedrijfsarts bindend voor werkgever en werknemer?
Het advies van de bedrijfsarts is nooit bindend. Als een werkgever het niet eens is met het advies van de bedrijfsarts, adviseren wij eerst te overleggen met de bedrijfsarts. Zo nodig een kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.