Welke determinanten zijn er?

Welke determinanten zijn er?

Determinanten: persoonsgebonden, leefstijl en omgeving We hanteren een indeling in persoonsgebonden factoren, leefstijl en de fysieke en sociale omgeving. Naast deze groepen van determinanten zijn preventie, zorg en maatschappelijke determinanten ook van invloed op de volksgezondheid.

Wat zijn veranderbare determinanten?

Belangrijk en veranderbaar Je moet dus zoeken naar de belangrijkste en meest veranderbare determinanten. Toch zal een mix van strategieën die inwerkt op de verschillende soorten determinanten (competenties, drijfveren én context) de grootste kans op effectieve gedragsverandering garanderen.

Wat zijn de Gedragsdeterminanten?

Alle factoren die het gedrag van een individu (kunnen) beïnvloeden, zoals cultuur, leeftijd en situatie.

Wat zijn de gezondheidsdeterminanten?

Gezondheid wordt beïnvloed door verschillende soorten factoren, we noemen ze gezondheidsdeterminanten. Het Health Field Concept (Lalonde, 1974) vat deze in 4 categorieën samen: biologische factoren, voorzieningen in gezondheidszorg, leefstijl en omgeving.

Wat zijn intermediaire factoren?

Gelijke beïnvloeding van de beide genen van een allelenpaar, zodanig dat een verzwakking optreedt van de ene en een versterking van de andere factor. (bijv. rood en wit wordt roze).

Wat is het ACE model?

Het ASE-model (De Vries, 1988) wordt gebruikt in Nederland en Vlaanderen om gezondheidsgerelateerd gedrag te verklaren en voorspellen. Volgens het ASE-model kan iemands gedrag verklaard worden door de intentie die deze persoon heeft om dat gedrag te stellen.

Wat betekent gezondheidsvaardigheden?

Gezondheidsvaardigheden zijn de vaardigheden om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheid gerelateerde beslissingen. Er bestaan ook bredere definities, waarbij ook motivatie wordt meegenomen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven