Inhoudsopgave
Hoe wordt je elkaars erfgenaam?
Bij het huwelijk en geregistreerd partnerschap heeft iemand automatisch bepaalde rechten en plichten ten opzichte van de partner of echtgenoot; zo word je elkaars erfgenaam en geldt er een onderhoudsplicht.
Hoe kopen arm en rijk samen een huis?
Als je samen een huis koopt, gaan het inkomen van de partners en eventueel het eigen vermogen een rol spelen. Teken je samen een koopcontract, dan is de standaard eigendomsverhouding fiftyfifty, ook bij een ongelijke inbreng qua vermogen of financiering van de hypotheek. Je kunt hier andere afspraken over maken.
Kan ik mijn huis verkopen aan mijn partner?
Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen moet deze het huis kopen van de andere partner.
Wie is de erfgenaam?
Meestal zijn de erfgenamen de echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. Had de overleden persoon een testament? Dan staat hierin wie de erfgenamen zijn.
Is mijn partner mijn erfgenaam?
Erfbelasting. Als u getrouwd of geregistreerd partners bent, dan is uw partner automatisch erfgenaam. Heeft u geen testament, dan wordt uw nalatenschap volgens de wettelijke regels verdeeld. De kinderen betalen belasting over het deel van de erfenis dat nog over is.
Wat erf je bij samenlevingscontract?
Met alleen een samenlevingscontract bent u namelijk nog geen erfgenaam van elkaar. U kunt dus in een samenlevingscontract niet vastleggen naar wie de erfenis gaat. Met een samenlevingscontract en een langstlevende testament kan worden geregeld dat de kinderen pas erven als beide ouders zijn overleden.
Waarom samen een huis kopen?
Samen een huis kopen is dan een goede optie. Als je een huis koopt word je steeds iets meer eigenaar van het huis. Ook ben je maandelijks vaak minder geld kwijt aan de hypotheek dan aan de huur voor een vergelijkbare woning.
Hoeveel spaargeld in huis steken?
Voor een huis van 250.000 euro zal je zo’n 8.000 tot 10.000 euro spaargeld moeten bijleggen. Dan kan het zijn dat je geen eigen geld hoeft te gebruiken om je nieuwe huis te kopen. Vaak kun je dan de kosten koper meenemen in het nieuwe hypotheekbedrag.