Hoe boek je verkoop activa?

Hoe boek je verkoop activa?

Verkoop van een vast activum houdt in dat het niet langer op uw balans dient voor te komen. Hiervoor dient u uw activarekening te crediteren en de cumulatieve afschrijvingenrekening te debiteren. Verkoop van een activum heeft invloed op de winst-en-verliesrekening, tenzij het verkoopbedrag gelijk is aan de boekwaarde.

Hoe boek ik verkoop auto?

Hoe boek ik de aankoop, afschrijving en verkoop van een auto?

  1. De factuur boek je in het inkoopboek op 0252 Investering auto’s.
  2. Je schrijft vervolgens de auto af in 3 jaar. Als de auto een restwaarde heeft van €300.
  3. Verkoop je de auto daarna, dan maak je een verkoopfactuur of een inkoopfactuur met inruilkorting.

Wat is boekverlies op activa?

Je kan bijvoorbeeld desinvesteren door activa te verkopen, maar ook door het buiten gebruik te stellen of door het in te ruilen. De desinvestering resulteert in een boekverlies: de opbrengst van de desinvestering is lager dan de boekwaarde van het actief.

Hoe boekwinst boeken?

Boek dan de gereserveerde boekwinst als een 1e afboeking op de aanschafprijs van het aangeschafte bedrijfsmiddel. Door de afboeking mag de boekwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel niet lager worden dan de boekwaarde van het vervreemde bedrijfsmiddel op het moment van vervreemding.

Is verkoop activa omzet?

Verkoop (im)materiële vaste activa Verkoop je activa die niet tot de reguliere bedrijfsactiviteiten horen? Dan moet je deze omzet niet mee te rekenen. Denk aan de verkoop van machines, gebouwen, (fosfaat)rechten en goodwill.

Is verkoop auto omzet?

De verkoop van een auto die onder de vaste activa staat hoort dan niet bij de normale verkoopactiviteiten van de onderneming. Als er al boekwinst wordt gemaakt, dan is dat een correctie op de afschrijving en geen onderdeel van de brutomarge.

Wat is een egalisatiereserve?

U mag een zogenoemde egalisatiereserve vormen voor kosten en lasten van de bedrijfsuitoefening in dit boekjaar, die pas in de toekomst tot een piek in de uitgaven leiden. De kosten die in een bepaald jaar zijn opgeroepen, leiden in een komend jaar tot een piek in de uitgaven. …

Wat te doen met boekwinst?

U mag de boekwinst op bedrijfsmiddelen opnemen in de herinvesteringsreserve. Voorwaarde is dat u op de balansdatum een voornemen hebt om te herinvesteren in een bedrijfsmiddel. En het moet gaan om bedrijfsmiddelen die u hebt ‘vervreemd’. Daarvan is sprake als u een bedrijfsmiddel verkoopt.

Wat telt als omzet voor TVL?

De TVL komt bovenop de NOW-regeling voor loonkosten en is een belastingvrije tegemoetkoming om vaste materiële kosten te kunnen betalen. Voorwaarde is dat een bedrijf van juni tot en met september 2020 minimaal 30% omzetverlies lijdt en dat het aandeel vaste lasten van de omzet minimaal € 4.000 is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven