Kan een overeenkomst ontbonden worden?
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Wat houdt ontbinding in?
Ontbinding is de juridische benaming voor een manier van het beëindigen van een overeenkomst. Dat kan zich in verschillende gevallen voordoen. In de praktijk wordt het wederzijds beëindigen van een overeenkomst ook regelmatig (wederzijdse) ontbinding genoemd, terwijl het in feite om een (beëindigings)overeenkomst gaat.
Hoe kan je een overeenkomst ontbinden?
Voor ontbinding is een tekortkoming van één van de partijen vereist. Een tekortkoming wil zeggen dat de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. De wet zegt dat iedere tekortkoming de andere partij het recht geeft de overeenkomst te ontbinden.
Hoe kom je van een contract af?
Een overeenkomst vernietigen kan door middel van een brief, of door een rechter te verzoeken de vernietiging uit te spreken. De vernietiging heeft andere gevolgen dan de ontbinding. Zo heeft de vernietiging terugwerkende kracht, wat betekent dat er wordt gedaan alsof de overeenkomst nooit heeft bestaan.
Hoe kun je een contract verbreken?
Je kan een overeenkomst verbreken in drie gevallen:
- Verbreking van de overeenkomst door wederzijdse toestemming van de partijen.
- Verbreking van de overeenkomst door eenzijdige wilsverklaring (opzegging)
- Verbreking in het geval van specifieke contracten “intuitu personae”
Hoe kan je een overeenkomst vernietigen?
Een vernietiging van een overeenkomst kan zowel buitengerechtelijk als via de rechter. Buitengerechtelijk betekent dat er een beroep wordt gedaan op de vernietigingsgrond door bijvoorbeeld het sturen van een brief. Het kan echter zijn dat uw wederpartij niet meewerkt aan de vernietiging en deze betwist.