Waar zorgt een aardlekschakelaar voor?

Waar zorgt een aardlekschakelaar voor?

Aarding voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan door kortsluiting. Afhankelijk van hoe de aarding in uw woning is aangebracht en wat de kwaliteit van de apparatuur is, zorgt dit voor de veiligheid in uw woning.

Is aardlekschakelaar hoofdschakelaar?

Aardlekschakelaar als hoofdschakelaar Als hoofdschakelaar werd vaak een of meer aardlekschakelaars gebruikt. Sinds 2005 mag dit dus niet meer en moet je altijd een hoofdschakelaar in je groepenkast plaatsen.

Is een aardlekschakelaar nodig?

Tegenwoordig moeten alle stopcontacten verplicht worden beveiligd met een aardlekschakelaar. Het is niet verstandig om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Dit, omdat dan de gehele installatie spanningloos raakt bij een aardlek. Het beste is dan ook om minimaal twee aardlekschakelaars toe te passen.

Hoe herken je een hoofdschakelaar?

De hoofdschakelaar, welke we ook wel lastschakelaar noemen, is relatief eenvoudig te herkennen. In de meeste meterkasten vindt u een grote zwarte knop, die u niet direct kan omdraaien. Dit verschilt per meterkast. In dit laatste geval gaat het vaak om twee of vier schakelaars, die met elkaar verbonden zijn.

Wat is het verschil tussen een lastscheider en een lastschakelaar?

Last en vermogensschakelaar zijn hetzelfde. Ze mogen allebei onder vollast een stroom onderbreken. Tussen een scheider en een lastscheider zit wel een verschil. een scheider mag je alleen stroomloos bedienen , lastscheider onder vollast.

Waarom geen aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is niet verplicht wanneer een contactdoos bedoeld is voor een specifiek apparaat en daardoor minder goed bereikbaar is. Denk dan aan een apparaat dat min of meer vast is opgesteld of niet eenvoudig verplaatst kan worden door een flink gewicht of het ontbreken van een draagbeugel.

Hoeveel groepen zonder hoofdschakelaar?

Bij huisinstallaties mogen maximaal vier groepen achter één aardlekschakelaar zijn aangesloten. Een hoofdschakelaar is verplicht in woningen waarvan de bouwvergunning na 1 september 2005 is afgegeven en bij installaties die na deze datum significant zijn gewijzigd.

Welke groepen niet achter aardlekschakelaar?

Naast de installatieautomaten (1-polig + nul) mogen ook fornuisgroepen (ook wel kookgroepen genoemd) niet meer aangesloten worden op een aardlekschakelaar 4P. De aardlekschakelaar 2P zal zodoende toegepast gaan worden in de 1 fase en 3 fase groepenkasten.

Wat kun je doen tegen Lekstroom?

De isolatie of afscherming zorgt ervoor dat een installatie veilig is en dat de behuizing van de machine of het apparaat niet ongewenst onder spanning kan komen te staan. Daarnaast zorgt de isolatie van elektrische bedrading en elektrische componenten ervoor, dat het weglekken van stroom wordt voorkomen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven