Wat als je huis meer waard is dan je hypotheek?

Wat als je huis meer waard is dan je hypotheek?

Wordt je huis meer waard of los je (extra) af, dan verandert de verhouding tussen de marktwaarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Het risico voor de geldverstrekker daalt, waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor een lagere rente, ook als je huidige renteperiode nog niet afloopt.

Kan ik meer hypotheek krijgen dan de vraagprijs?

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van het huis lenen. Je kunt dus geen extra geld meer lenen voor bijkomende kosten, zoals de kosten koper. Om de bijkomende kosten te betalen, heb je eigen geld nodig. Een schenking is ook mogelijk.

Wat als je huis hoger wordt getaxeerd?

Maar let op: je hebt altijd eigen geld nodig voor het kopen van een huis, ook als jouw taxatiewaarde woning hoger is dan de koopsom. Want de kosten koper en andere bijkomende kosten huis kopen mag je sowieso niet financieren met je hypotheek. Goed, een taxatie woning is dus verplicht. Maar je moet er wél voor betalen.

Kan je overbieden financieren?

Overbieden meefinancieren in hypotheek? Houd bij het overbieden op een huis ook rekening met hoeveel geld je kunt meefinancieren. Anders moet je het overbieden zelf betalen van spaargeld dat je achter de hand hebt. Per 1 januari 2018 kun je nog maar 100 procent van de waarde van de woning lenen.

Wat als taxatie lager uitvalt?

Met andere woorden, de bank verstrekt een hypotheek ter hoogte van de taxatiewaarde. Indien de woning dus voor een lager bedrag wordt getaxeerd dan is overeengekomen, zal de koper zijn hypotheek niet rond krijgen en zal de koop ontbonden moeten worden.

Wat zegt taxatiewaarde over verkoopprijs?

In praktijk zal een waardebepaling door een verkoopmakelaar doorgaans dichter bij de uiteindelijke verkoopprijs liggen dan het taxatierapport. Voor de huiseigenaar biedt de waardebepaling doorgaans meer houvast, deze berekening zal namelijk dichter komen bij de werkelijke verkoopwaarde.

Hoe vaak taxatie lager dan koopsom?

Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de (lagere) taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde dien je daarom zelf te financieren.

Waarom een taxatie voor een hypotheek?

Waarom een taxatie voor een hypotheek? De geldverstrekker wil het taxatierapport inzien om te beoordelen of en hoeveel geld hij jou wil uitlenen met deze woning als onderpand. Op basis van de woningwaarde in het taxatierapport, bepaalt de geldverstrekker hoeveel hypotheek ze wil verlenen voor de woning.

Wat is de lagere taxatiewaarde voor jouw hypotheek?

In het taxatierapport staan de geschatte woningwaarde en de executiewaarde. Dan gaat de bank uit van de lagere taxatiewaarde voor de berekening van jouw hypotheek. Het overige geld wat je nodig hebt kun je niet lenen, maar moet je zelf inleggen met eigen geld.

Wat is de wet afgeloste hypotheek?

De wet is in 2005 in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat vooral mensen met een (bijna) afgeloste hypotheek hun hypotheek zouden afbetalen en hun schuld dus zouden verkleinen. Het is namelijk een belastingvoordeel. Mensen met een afgelost huis hoeven daar dus geen belasting over te betalen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven