Wat gebeurt er als er in een Nederlandse wet iets anders staat dan in een internationaal verdrag?
In een internationaal verdrag maken twee of meer landen afspraken. De regering mag die afspraken maken. Het gebeurt niet vaak dat er in een verdrag iets anders staat dan in de Grondwet. Dit kan alleen als twee derde van het aantal stemmen of meer daar voor is.
Waar is in het Nederlandse constitutioneel recht vastgelegd dat Nederland een monistisch stelsel van doorwerking heeft?
De basis van het monistische stelsel in Nederland ligt in het ongeschreven constitutionele recht, zoals vastgelegd in het arrest Grenstractaat Aken (HR 3 maart 1919). Hieruit wordt duidelijk dat de Nederlandse rechtsorde slechts een gematigd monistisch karakter heeft.
Welk orgaan sluit verdragen namens Nederland?
De Nederlandse regering is bevoegd namens het Koninkrijk der Nederlanden verdragen te sluiten.
Is in Belgie iedereen gelijk voor de wet?
De Belgen zijn gelijk voor de wet; zij alleen zijn tot de burgerlijke en militaire bedieningen benoembaar, behoudens de uitzonderingen die voor bijzondere gevallen door een wet kunnen worden gesteld. De gelijkheid van vrouwen en mannen is gewaarborgd.
Is iedereen gelijk?
Alle mensen zijn van gelijke waarde en moeten daarom gelijk behandeld worden. Dat is het beginsel van mensenrechten. Gelijkheid houdt in: gelijke behandeling voor de wet. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid en rechten worden geboren.
Kunnen internationale verdragen door nationale rechters toegepast worden?
Voor iedere nationale rechter kan men zich op dat internationale recht beroepen. Een strikt monistische opvatting impliceert bovendien dat nationale rechtsnormen die in strijd zijn met geldend internationaal recht volgens het derogatieprincipe Lex superior derogat legi inferiori buiten toepassing moeten blijven.