Inhoudsopgave
Hoe werkt het elektronisch patientendossier?
Met het elektronisch patiëntendossier worden medische gegevens van patiënten digitaal bewaard en uitgewisseld tussen zorgverleners. Deze toepassing moet het zorgproces ondersteunen en optimaliseren.
Wat staat er in een elektronisch patientendossier?
EPD staat voor elektronisch patiëntendossier. Met dit EPD kunnen alle medewerkers die daartoe bevoegd zijn medische gegevens inzien en met elkaar uitwisselen. Zo zijn uw actuele medische gegevens snel op te vragen en in te zien op een veilige en betrouwbare manier.
Waar vind ik mijn elektronisch patientendossier?
U kunt uw medisch dossier online inzien in uw persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Of u vraagt een papieren afschrift op bij uw arts of zorginstelling. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto’s en operatieverslagen.
Wat zijn de voor en nadelen van een elektronisch patiëntendossier?
De gegevens in het dossier kunnen onjuist zijn of niet compleet. Omdat zorgverleners blindvaren op het dossier kan dat tot medische fouten of tunnelvisie leiden. Gevaar van schending van de privacy: vele tienduizenden zorgverleners kunnen je medische dossier inzien. Dat verhoogt de kans op misbruik of chantage.
Waar moet een EPD aan voldoen?
Daarnaast moet bepaald worden wie, wanneer en voor welk doel toegang heeft tot de patiëntendossiers. In de Wet landelijk EPD moet eveneens duidelijk geregeld worden of er gewerkt wordt met toestemming van de patiënt voor deelname aan en inzage in het EPD.
Welke gegevens worden er in het EPD ingevoerd?
Daarnaast staan in het EPD uw medische gegevens, zoals de voorgeschiedenis, ziektegeschiedenis, resultaten van lichamelijk onderzoek, het verloop van ziektes, ingrepen, medicijngebruik, allergieën etc. Kortom: het EPD geeft zorgverleners toegang tot medische gegevens die nodig zijn om u goed te helpen.
Wat is de afkorting EPD?
Een elektronisch patiëntendossier is een softwaretoepassing waarbij medische patiëntgegevens in digitale vorm worden bewaard en beschikbaar worden gemaakt. Het doel hiervan is meestal het huidige of toekomstige zorgproces rondom een patiënt te ondersteunen. De afkorting is EPD.