Welke dieren gaan in winterslaap?

Welke dieren gaan in winterslaap?

Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen, hazelmuizen en hamsters houden een winterslaap. Tijdens de winterslaap zakt de lichaamstemperatuur flink (bijna tot 0 graden), de ademhaling en het hartritme worden op een laag pitje gezet. De winterslaap is ook continue, dieren in winterslaap ontwaken niet tussendoor.

Waarom houden warmbloedige dieren een winterslaap?

Dieren houden een winterslaap omdat het ’s winters erg koud is en het dan moeilijk is om aan voedsel te komen. Sommige dieren kunnen niet vliegen, maar hebben toch een hekel aan het gure weer. Zij doen een winterslaap. Ze zoeken een knus plekje uit en slapen daar de hele winter door.

Welke zintuigen hebben nachtdieren?

Veel nachtdieren zijn door selectiedruk aangepast aan het nachtelijke leven, onder meer door een goed ontwikkeld gehoor, tast- en/of reukvermogen.

Wat doen dieren tijdens een winterslaap?

Tijdens de winterslaap zakt de lichaamstemperatuur flink (tot enige graden boven of soms zelfs rondom het vriespunt), en de ademhaling en het hartritme worden op een laag pitje gezet om energie te besparen.” Sommige diersoorten slapen de hele winter door, andere worden een paar keer tussendoor wakker.

Hoe kan het dat een dier in winterslaap niet wakker wordt van lawaai?

Niet alleen tegen het koude weer, maar ook tegen roofdieren. Als dieren in winterslaap zijn geven ze geen lichaamsgeur af en maken ze geen geluid en bewegingen. Dit maakt het lastiger voor roofdieren om deze dieren te vinden. Jonge dieren kunnen op deze manier gemakkelijker overleven.

Waarom doen sommige dieren een winterslaap?

Gedragsbioloog Claudia Vinke: “Tijdens de koude wintermaanden is het voor veel dieren lastig om aan voedsel te komen. Om met deze voedselschaarste om te kunnen gaan, houden sommige diersoorten een winterslaap. Dit helpt hen om met zo min mogelijk energie door deze moeilijke periode heen te komen.

Hoe lang houden dieren een winterslaap?

De winterslaap is een staat van voortdurende hypothermie (lage lichaamstemperatuur). Deze kan een lange periode duren, een aantal dagen, enkele weken en soms zelfs tot 8 maanden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven