Inhoudsopgave
Wat wordt er op rijksniveau geregeld?
Rijksoverheid: ministeries en uitvoerende diensten De Rijksoverheid is het onderdeel van de overheid dat op landelijk niveau werkt. Bij het Rijk werken ongeveer 116.000 ambtenaren. Ambtenaren op de 12 ministeries bereiden beleid en wetgeving voor. Bij uitvoerende diensten voeren ambtenaren het beleid uit.
Wie bepaalt het beleid in Nederland?
De regering bestaat uit de Koning en ministers, terwijl het kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen. De Koning is het staatshoofd maar in de praktijk heeft hij geen macht. Het kabinet bepaalt in gezamenlijkheid het beleid en alle ministers zijn daarvoor verantwoordelijk.
Welke rijksdiensten zijn er?
Ministeries & Rijksdiensten
- Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Lees meer.
- Belastingdienst. Lees meer.
- Dienst Justitiële Inrichtingen. Lees meer.
- Douane. Lees meer.
- Ministerie van Algemene Zaken. Lees meer.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Ministerie van Defensie.
Wie bepaalt er uiteindelijk of er een wet wordt aangenomen?
De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.
Wie is de verantwoordelijke minister?
Ministeriële verantwoordelijkheid is de staatsrechtelijke rechtsfiguur waarbij de ministers en niet het staatshoofd, de Koning, verantwoordelijk zijn voor de daden van het staatshoofd. De verantwoordelijkheid wordt meestal afgelegd in het parlement.
Kunnen ministers vervolgd worden?
Leden van de Staten-Generaal, ministers, staatssecretarissen en andere personen die deelnemen aan parlementaire debatten kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij daar zeggen of voor wat ze aan het parlement schrijven. Dit heet parlementaire immuniteit of onschendbaarheid.