Inhoudsopgave
Waar dient een radiator voor?
In een radiateur wordt de door een watergekoelde verbrandingsmotor opgewekte warmte door middel van koelvloeistof afgestaan aan de omringende lucht, hierbij zal de opgewarmde koelvloeistof zover worden afgekoeld dat er voor de motor geen oververhitting te duchten is.
Waarom een convector?
Voordelen van convectiewarmte in vergelijking met stralingswarmte: De omgeving warmt gelijkmatiger en ook sneller op. De aanraaktemperatuur van een convector is lager in vergelijking met een radiator, doordat het warme water in de buizen wordt afgeschermd door een plaat en een rooster. Dit is dus veiliger.
Wat zit er in een radiator?
Over het algemeen zijn de meeste radiatoren van staal, maar er zijn ook radiatoren gemaakt van aluminium. Radiatoren gemaakt van aluminium worden over het algemeen sneller warm en koelen ook sneller af.
Welk soort straling hoort bij de radiator van een cv?
Toch doen radiatoren meer dan louter de lucht opwarmen. Ze geven ook een tweede soort warmte af: stralingswarmte. Dit is een directe vorm van energie. Radiatoren stralen namelijk, net zoals de zon, elektromagnetische golven uit.
Hoe werkt een radiator van een auto?
Een koelsysteem werkt door een koelvloeistof door doorgangen in het motorblok en de cilinderkop te sturen. Terwijl het koelmiddel door deze doorgangen stroomt, neemt het de warmte van de motor op. De verwarmde vloeistof baant zich dan een weg door een rubberen slang naar de radiator aan de voorkant van de auto.
Waarom heeft een radiator ribbels?
De verticale ribbels zorgen er namelijk voor dat het oppervlak dat warmte afgeeft groter is en vergroten de snelheid van de opstijgende lucht langs het verwarmingselement. Hierdoor is de temperatuur van de cv in huis snel aangenaam.
Welke vloeistof zit er in een radiator?
Koelvloeistof is een mengsel van water, antivries en additieven. De antivries die er in zit, bestaat voor het grootste gedeelte uit glycol. Er worden twee soorten glycol gebruikt in antivries; Mono Ethyleen Glycol (MEG) en Mono Propyleen Glycol (MPG).
Hoe is een radiator opgebouwd?
Een ledenradiator of kolomradiator bestaat uit een rij aan elkaar gekoppelde verticale holle segmenten (de leden of kolommen). Het oppervlak van zo’n radiator is veel groter dan dat van een paneelradiator (ook wel plaatradiator genoemd), die bestaat uit een gesloten plaat die voorzien is van verticale kanalen.