Inhoudsopgave
Welke hernieuwbare bronnen zijn er?
Bij hernieuwbare energie vinden we:
- windenergie.
- hydraulische energie of waterkracht.
- zonne-energie.
- geothermie of aardwarmte.
- chemische energie.
- biomassa. Let wel: biomassa kan slechts als hernieuwbare energiebron beschouwd worden als alle gebruikte biomassa ook weer wordt hernieuwd.
Hoeveel hernieuwbare energie?
Het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik in 2020 was 11,1 procent. In 2019 was dit 8,8 procent. In Europees verband is afgesproken dat Nederland in 2020 uit moest komen op 14 procent hernieuwbare energie.
Hoeveel stroom uit hernieuwde bronnen?
In 2020 bedroeg de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen 31 miljard kilowattuur (kWh). Het jaar daarvoor was dit nog 22 miljard kWh. Van de totaal geproduceerde hernieuwbare elektriciteit werd met windmolens het grootste deel opgewekt, 45 procent, met biomassa 29 procent en met zonnepanelen 26 procent.
Hoeveel stroom hernieuwbare bronnen?
Ruim een kwart groene stroom In 2020 kwam ruim een kwart (31 miljard kilowattuur/ kWh) van alle stroom die in Nederland wordt verbruikt, uit duurzame bronnen. Deze stroom wordt voornamelijk opgewekt door windmolens, biomassa en zonnepanelen. Een deel van die stroom wordt door lokale burgercoöperaties opgewekt.
Wat is hernieuwbare energie en niet hernieuwbare energie?
Dit is energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa. Fossiele energie en kernenergie vallen niet onder hernieuwbare energie, omdat deze afkomstig zijn uit bronnen die niet worden aangevuld.
Wat is het verschil tussen hernieuwbare en niet hernieuwbare hulpbronnen?
Hernieuwbare energie is namelijk de energie die we uit natuurlijke bronnen van de aarde halen, waarbij je onder andere kunt denken aan de zon, het water en de wind. Deze bronnen worden hernieuwbaar genoemd omdat ze onuitputtelijk zijn, wat dus bij niet-hernieuwbare energiebronnen het geval is.